Vegan Yemekler

Vegan mısınız? Yoksa vegan olmak istiyor ve bu felsefeyi seçme nedeninizi sağlamlaştıracak nedenler mi arıyorsunuz? Tarif defterinize lezzetli vegan yemek tarifleri mi eklemek istiyorsunuz? Vegan yiyecekler tüketmenin sağlığa faydalarını mı öğrenmek istiyorsunuz? Vegan diyet hakkında daha çok şey keşfetmek ister misiniz?

En iyi vegan yemek tarifleri ve hatta hamur işlerine dair bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin! Vegan ne yer hep beraber görelim.

Vegan Yemek Nedir?

Her şeyden önce veganizmin gerektirdiklerini anlamak gerekiyor. Veganlık nedir, veganlığın sağlığa yararları nelerdir, veganizm ilkeleri nelerdir... Vegan beslenme tarzına ve sağlığa yararlarına dair iyi bir bilgi sahibi olduktan sonra size göre olup olmadığına daha iyi karar verebilirsiniz.

Vegan ve vejetaryen farklı şeylerdir.

Vejetaryenler sadece et yemezken veganlar ne et ne de hayvansal ürünleri tüketiyor. Bazı vejetaryenler süt ve yumurta gibi ürünleri de tüketmeyebiliyor. Bunun yerine besin ihtiyaçlarını sebzelerden ve bitki bazlı gıdalardan karşılıyorlar.

Veganlar hayvanlardan elde edilen her türlü besine karşıdırlar. Buna tabii ki yumurta ve süt de dâhil. | Kaynak: Unsplash

Veganlık ve vejetaryenliği şöyle özetleyelim:

3. Sebzeli Mantar Sote

Yine Vegan Tariflerim'den, bu kez Ali Anıl Ercan'ın leziz bir tarifini deneyelim. Kısa bir sürede herhangi bir öğünde yiyebileceğiniz bir yemek. Mantar seviyorsanız kesinlikle defterinize not edin!

Malzemeler

    • 400 gram mantar
    • 2 adet yeşil biber
    • 4-5 adet çeri domatesi
    • 1 tutam tuz
    • 1 tutam karabiber
    • Yarım fincan zeytin yağı

Öncelikle yağı ve mantarları bir tavada mantarlar sulanana kadar kavuruyoruz. Daha sonra tavanın kapağını kapatıp birkaç dakika suyunu çekmesini bekliyoruz. Sonra sırasıyla biberleri ve domatesleri ekleyip tekrar kapağı kapatıyoruz. Birkaç dakika bu şekilde pişiriyoruz. Son olarak baharatları da ekleyim 1-2 dakika daha karıştırıyoruz. Ve sotemiz hazır!

4. Portobello Fajita: Meksika yemeklerini sevenler için 30 dakikada muhteşem lezzet!

Minimalistbaker'dan harika bir tarifi sizin için Türkçe'ye çevirdik!

Malzemeler

    • 1 yemek kaşığı (15 ml) zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı
    • 1 adet çekirdekleri çıkarılmış ve ince dilimlenmiş Poblano biberi (yoksa herhangi bir biber)
    • 2 adet çekirdekleri çıkarılmış ve ince dilimlenmiş dolmalık biber
    • 1 adet çekirdekleri çıkarılmış ve ince dilimlenmiş jalapeno
    • Halka halka dilimlenmiş 1 beyaz soğan
    • 2 büyük veya 4 küçük Portobello mantarı - Sapları çıkarılmış, temizlenmiş  ve ince dilimlenmiş
    • 2 adet olgun avokado
    • Yarım limon suyu
    • Deniz tuzu, kimyon ve sarımsak tozu
    • İsteğe bağlı olarak mantarlar için 1 çay kaşığı vegan biftek sosu
    • 6 küçük un veya mısır tortillası (küçük lavaş)
    • İsteğe bağlı olarak taze kırmızı soğan, acı sos, kişniş, domates salçası kullanılabilir
  1. Büyük ve orta boyutlarda iki tavayı orta ateşte ısıtın. Büyük tavaya biraz zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı, soğan ve daha sonra biber ekleyin. Tuz, kimyon ve sarımsak tozu ile bolca baharatlayın.
  2. Sık sık karıştırın. Yumuşayıncaya ve hafif karamelleşinceye kadar pişirin. Daha sonra bu tavayı kenara alın ve malzemelerin sıcak kalması için üstünü örtün.
  3. Aynı anda orta tavaya da yağ ekleyin. Daha sonra mantarları dökün. Biraz tuz ekleyin ve yumuşayıp kahverengileşinceye kadar pişirin. Vegan biftek sosu eklemek isterseniz bu noktada ekleyin. Daha sonra tavayı ocaktan alıp bir kenara koyun ve üstünü örtün.
  4. Bir kâsede iki avokado, yarım limon suyu ve tuzu karıştırın. Meşhur Meksika sosu guacamole hazır! İsteğe bağlı olarak taze kişniş ve soğan eklenebilir.
  5. Tortillaları mikrodalgada veya fırında ısıtın. Daha sonra içlerine biber, soğan, mantar, guacamole koyun. Dilediğiniz herhangi bir malzemeyi de ekleyebilirsiniz.

Besin değerleri*

Porsiyon: 1/3 | Kalori: 427 | Yağ: 27,8 gr | Doymuş yağ: 5,7 gr | Karbonhidratlar: 43,1 gr | Şeker: 7,1 gr | Sodyum: 215 mg | Lif: 14,8 gr | Protein: 6,7 gr

*Besin değerleri kabaca 1/3 porsiyon için, soslar olmadan hesaplanmıştır.

5. Vegan Stroganoff

One Green Planet'ten aldığımız tarifle leziz bir Stroganoff sizi bekliyor.

Malzemeler:

    • Erişte
    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 adet doğranmış sarı soğan
    • 3 yemek kaşığı elenmiş tam buğday unu
    • 2 bardak sebzeli bulyonlu su
    • 1 yemek kaşığı soya sosu
    • 1 çay kaşığı limon suyu
    • 1 tatlı kaşığı domates salçası
    • 2 adet küp küp doğranmış mantar
    • 1/2 çay kaşığı kuru kekik
    • 1/2 çay kaşığı kurutulmuş adaçayı
    • 1/2 çay kaşığı tuz
    • 1 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi
    • 1/4 fincan vegan ekşi krema (isteğe bağlı)
    • Taze öğütülmüş karabiber
    • Kıyılmış maydanoz
  1. Erişteleri pişirin. Ancak sosta tekrar pişirilecekleri için ateşte fazla tutmayın.
  2. Suyunu çekin ve bir kenara koyun.
  3. Büyük bir tencerede zeytinyağını ve soğanları orta ateşte 3 dakika boyunca soteleyin.
  4. Unu ekleyin ve 30 saniye kadar sürekli karıştırarak pişirin.
  5. Sebze suyunu, soya sosunu, limon suyunu ve salçayı bir yandan tencereyi karıştırarak ekleyin. Karışım kıvamlı hâle gelip fokurdayana kadar birkaç dakika karıştırın.
  6. Mantar, kekik, adaçayı ve tuz ekleyin. Karıştırın.
  7. Mantarlar küçülene kadar karıştırarak 5 dakika daha pişirin.
  8. Sirkeyi ekleyin ve 4 dakika pişirin.
  9. Erişte, ekşi krema, 1 yemek kaşığı un, karabiber ve maydanoz ekleyip 5 dakika daha kısık ateşte pişirin.
  10. Maydanozla üstünü süsleyin.

Besin değerleri

Toplam Kalori: 795 | Toplam Karbonhidrat: 104 g | Toplam Yağ: 21 g | Toplam Protein: 50 g | Toplam Sodyum: 1,548 g | Toplam Şeker: 13 g

5 Vegan Tatlı Tarifi

Vegan beslenme konusunda bilgiliyseniz vegan pudingler yaparken hangi ürünleri kullanıp kullanmayacağınızı zaten biliyorsunuzdur. Yeni vegan tarifler arıyor ve arkadaşlarınızı eve davet ettiğinizde ikram etmek için vegan tatlılar yapmak istiyorsanız size birkaç tavsiyemiz var.

İşte vegan diyetine uygun, basit malzemelerle hazırlanan 5 tatlı tarifi.

Vegan dondurma yapmak çok kolay! İstediğiniz meyveyle şekerli su veya badem sütünü karıştırarak buzlukta bekletmeniz yeterli. | Kaynak: Unsplash

1. Vegan Muzlu Muffin

Kendi websitesinde birbirinden farklı vegan atıştırmalık, içecek ve kahvaltılık tarifi bulabileceğiniz Gizem Altheimer'ın Vegan Muzlu Muffin tarifini mutlaka deneyin! Hazırlaması 10 dakikanızı, pişirmesi 25 dakikanızı alacak.

Malzemeler

    • 3 olgun muz
    • ½ bardak sıvı yağ
    • ¼ bardak su
    • 1 bardak beyaz un
    • ½ bardak tam buğday unu
    • ¾ bardak şeker
    • 1.5 tatlı kaşığı karbonat
    • ¼ tatlı kaşığı tuz
    • ½ tatlı kaşığı tarçın
    • İsteğe göre 1 bardak ceviz

Gelelim nasıl yapıldığına:

  1. Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Muffin kalıbını yağlayığ muffin kaplarınızı koyun.
  2. Büyük bir kâsede muzlarınızı iyice ezin.
  3. Aynı kâseye şekeri ve yağı da ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra suyu da ekleyip tekrar karıştırın.
  4. Kalan malzemeleri de aynı kâseye ekleyin. Karbonatı eklerken elerseniz acı tat vermesini önleyebilirsiniz.
  5. Tüm malzemeleri yavaşça karıştırın. Ancak çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Muffinlerin yumuşak ve pofuduk olması için çok karıştırmamalısınız.
  6. Ceviz eklemek istiyorsanız doğrayıp yarısını karışıma ekleyin. Hafifçe karıştırın.
  7. Karışımı muffin kaplarınıza alın. Karışımdan 12 adet muffin çıkıyor, dağılımı ona göre yapabilirsiniz. Muffinlerin rahatça kabarması için kalıbın dörtte üçünden fazlasını doldurmayın.
  8. Kalan cevizleri de süs olarak muffinlerin üstüne koyun.
  9. 20-25 dakika boyunca muffinleri önceden ısıttığınız fırında pişirin. Üstleri hafif kızarmalı ve batırdığınız kürdan temiz çıkmalı!
  10. Soğumasını bekleyin ve afiyetle yiyin! Tamamen soğuduktan sonra bir kabın içinde oda sıcaklığında muhafaza edin. Daha sonra tüketecekseniz muffinleri soğuduktan sonra buzlukta saklayabilirsiniz.

2. Yapışkan Toffee Soslu Armutlu Puding

Malzemeler

    • 8 küçük armut
    • 200 gr pudra şekeri
    • 2 çubuk tarçın
    • 1 yıldız anason
    • 6 karanfil
    • 1 limon kabuğu rendesi
    • 1 portakal kabuğu rendesi
    • İsteğe bağlı olarak servis için vegan dondurmaKek için:
    • 250 gr çekirdeksiz hurma
    • 2 yemek kaşığı keten tohumu
    • 300 ml şekersiz badem sütü
    • 200 ml bitkisel yağ
    • 175 gr koyu muscovado şekeri
    • 200 gr un
    • 1 çay kaşığı karbonat
  1. Armutları soyun ve altlarının dümdüz olması için bir parça kesin. Çekirdeklerini de çıkarıp bir kenara alın. Kestiğiniz alt kısımları daha sonra kullanmak üzere küçük küçük doğrayın. Daha sonra şeker, tarçın, yıldız anason, karanfil ve limon ve portakal rendelerini 600 ml su ile birlikte büyük bir tencereye koyun. Karışımı şeker eriyene kadar pişirin. Daha sonra armutları ekleyin, üstünü örtün. Bir bıçak kolayca armudun içine girene kadar haşlayın. Yaklaşık 15 dakika sürecektir. Daha sonra ocağın altını kapatıp tencereyi soğumaya bırakın.
  2. Keki yapmaya başlayın. Hurma ve keten tohumlarını bir tencereye koyup badem sütünü ekleyin. Biraz kaynattıktan sonra hurmalar yumuşayana kadar 2-3 dakika daha pişirin. Bir mutfak robotunda pürüzsüz hâle gelene kadar karıştırın. Yağı ekleyin ve tekrar karıştırın. Sonra bir kâseye döküp soğumaya bırakın. Fırını 180 derecede ısıtın. 30 cm'lik bir fırın kabına fırın kâğıdınızı koyun.
  3. Kuru malzemeleri büyük bir karıştırma kabına koyup yarım çay kaşığı tuz ekleyin. İyice karıştırın. Şeker parçalarını elinizle parçalayın ve tüm topakları ufaladığınızdan emin olun. Hurma ve yağ karışımını da ekleyip iyice karıştırın. Küçük küçük doğradığınız armutları ekleyin. Kek karışımını fırın kabına dökün ve dümdüz bir zemin elde ettikten sonra altlarını kestiğiniz armutları yavaşça yerleştirin. Kek tamamen pişene kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Kürdanla kontrol edebilirsiniz.
  4. Armudu haşladığınız suyu tekrar kaynatın ve parlak bir şurup olana kadar pişirin. Pişince 5-10 dakika soğumaya bırakın. Daha sonra kekinizin üstüne güzelce dökün.

BBC Good Food'un bu leziz tarifini herkes çok sevecek!

3. Avokado ve Çilekli Leziz Vegan Dondurma

Yine BBC Good Food'tan bir tarifi sizler için çevirdik.

Malzemeler

    • 200 gr doğranmış olgun çilek
    • 1 doğranmış avokado
    • 2 çay kaşığı balzamik sirke
    • Yarım çay kaşığı vanilya özü
    • İsteğe bağlı olarak 1-2 çay kaşığı akçaağaç şurubu
  1. Dört parça çilek ayırıp geri kalanları, avokadoyu, sirkeyi ve vanilyayı bir kâseye koyun ve blender ile karışımı pürüzsüz hâle getirin. Tadına bakın. İstediğiniz tatlılık yoksa biraz akçaağaç şurubu ekleyin.
  2. Kaplara döküp üstlerine birer parça çilek ekleyin. Streç filmle üstünü örtüp buzluğa koyun. Yemeden önce 5 dakika beklerseniz kalıptan daha kolay çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!

4. Vegan Muzlu Kek (Banana Bread)

Şimdi de livetobloom.com sitesinden harika bir tarife yer verelim. Özellikle evde kararmaya başlayan muzlarınız varsa bu tarife bayılacaksınız!

Malzemeler

    • 2 olgun muz
    • ¼ su bardak su
    • ¼ su bardak Hindistan cevizi şekeri, (agave şurubu kullanabilirsiniz)
    • ¼ su bardak elma püresi
    • 1 çay kaşığı elma sirkesi
    • 1 + ¼ su bardak tam buğday unu
    • 1 çay kaşığı kabartma tozu
    • 1 çay kaşığı karbonat
    • 1 çay kaşığı tarçın
    • ½ çay kaşığı tuz

Fırını önceden 175 derecede ısıtın. Muzları bir kâsede iyice ezin. Daha sonra elma püresini, Hindistan cevizi şekerini, suyu ve elma sirkesini de ekleyip karıştırın.
Farklı bir kapta kuru malzemelerin hepsini karıştırın. Muzlu karışımı da bu karışıma ekleyip karıştırın. Malzemeler homojen bir hâl aldıktan sonra karıştırmayı bırakın. Kesinlikle fazla karıştırmayın.
Bir fırın tepsisini yağlayın veya fırın kâğıdınızı koyun. Muzlu ekmek hamurunuzu fırın tepsisine koyup 50 dakika pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyin ve üstünü istediğiniz malzemelerle süsleyin!

5. Limonlu Kek

Malzemeler

    • 250 gr vegan margarin
    • 200 gr şeker
    • 2 çay kaşığı vanilya şekeri
    • 30 gr soya unu
    • 1/2 çay kaşığı ksantan sakızı
    • 2 limon suyu dahil 200 ml ılık su
    • İnce rendelenmiş 2 limon kabuğu
    • 150 gr sade un
    • 100 gr mısır unu
    • 15 gr kabartma tozu
    • 50 gr öğütülmüş bademKrema için 
    • 150 gr pudra şekeri
    • 3 yemek kaşığı limon suyu
    • 2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  1. Fırını önceden 170 derecede ısıtın. 30 cm'lik kek kalıbını yağlayın veya fırın kâğıdı kullanın.
  2. Vegan margarini, şekeri, vanilyayı, soya ununu, limon kabuğu rendesini ve ksantan sakızını mikserde düşük güçte karıştırın.
  3. Limon suyuna toplam 200 ml olacak şekilde ılık su ekleyin. Orta hızda 3-4 dakika karıştırarak krema kıvamına getirin.
  4. Unu, mısır ununu ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin.
  5. Tüm karışımları birleştirip fırın kabına koyun. 65-70 dakika pişirin.
  6. Üstüne kreması içinse üç malzemeyi birleştirip kekin üzerine dökün.

Vegan Society'nin bu basit tarifi hem hafif hem de çok lezzetli!

Vegan Olmaya Hazır Mısınız?

Vegan olmakla ilgili birçok şey öğrendiniz. Harika vegan tarifler de dâhil!

Yeterli bilgi sahibi olmayınca vegan beslenme tarzında pek yemek seçeneğiniz olmadığını düşünüyorsunuz. Ancak bu hiç ama hiç doğru değil. Birbirinden sağlıklı ve leziz vegan yemekler, veganizmi benimsemeyenler için bile denemeye değer.

Hayatınız boyunca devam ettiremeyeceğinizi düşünüyorsanız neden kısa bir süreliğine vegan yaşam tarzını deneyimlemiyorsunuz? O kadar sağlıksız, bol yağlı ve bol şekerli yiyeceklere bir süre ara vermek hem size hem de vücudunuza iyi gelecek. Go vegan!

Superprof'ta vegan yemek yapma dersleri bile alabilirsiniz!

Gastronomi öğretmenine mi ihtiyacınız var?

Makaleyi beğendiniz mi?

5,00/5 - 1 vote(s)
Loading...

Seda

Spor yapmayı, film izlemeyi seven; farklı bir kültürü keşfederken ilk yemeklerini deneyen bir çevirmenim. Yeni bir dil öğrenmekse hobilerim arasında.