Kinoa, baklagiller ve kuruyemişler de dâhil olmak üzere vegan dostu malzemelerle dolu bir mutfağınız veya vegan yemek kitaplarıyla dolu bir rafınız olabilir. Peki, vegan tatlılara ne dersiniz?

Veganizme yeniyseniz veya vegan bir tanıdığınız için yemek hazırlıyorsanız marketlerden pahalı vegan pasta almak yerine kendiniz temel pişirme teknikleriyle harika tatlılar yapabilirsiniz!

Harika vegan tatlı fikirleri
Bir vegan dostunuzu yemeğe davet ettiyseniz tatlı konusunda endişe etmeyin, size basit vegan tariflerimiz var! | Kaynak: Unsplash

Sizin için hazırlaması kolay ve basit malzemelerle yapılan tatlı tariflerini bir araya getirdik.

Tariflerin hepsinin normalde yedikleriniz kadar güzel görünüp lezzetli olacağından emin olabilirsiniz.

Vegan olan veya olmayan tüm dostlarınızı bu basit tariflerle etkileyebilirsiniz! Gelelim vegan dostu malzemelerle hazırlayabileceğiniz nefis tatlılara.

Vegan Yemeklerin Olmazsa Olmazları

Veganlığa yeni adım atanlar yemeklerine protein, lezzet ve doku katmak için hangi yiyecekleri kullanabileceklerini bilmeyebilirler. Bazı insanlar ne pişireceğini bilmediği, malzemelere aşina olmadığı için vegan yemekleri sıkıcı bulup bu diyetten vazgeçebiliyor. Kendinize, arkadaşlarınıza ve ailenize lezzetli tarifler hazırlamanıza yardımcı olmak için bir rehber hazırladık. Hangi besinleri nerede kullanacağınızı görebilirsiniz.

Fasulyeler

Mercimek ve nohut. Mercimek çorba ve salatalarda kullanılabilir. Nohut ise makarnalara ve fırın yemeklerine eklenebilir. Hatta nohut ile vegan omlet bile yapabilirsiniz!

Tahıllar

Kahverengi ve beyaz pirinç, kinoa ve bulgur gibi tahıllar sayesinde besin, doku ve lezzet üçlüsünü tamamlamış olursunuz.

Tempeh

Tempeh, harika bir protein kaynağıdır.

Tofu

Tofu her vegan mutfakta olması gereken bir peynirdir.

Fındıklar

Badem, çam fıstığı ve kaju fıstığını birçok farklı yemek ve tatlıda kullanabilirsiniz. Salatalara da çok yakışacak!

Kuru meyveler

Kuru üzüm, kuru kayısı ve hurmaları atıştırmalık olarak tüketebilir veya yemeklerinize bunlarla lezzet katabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağını yiyecekleri kızartmak, tepsileri yağlamak veya yemek pişirmek için kullanabilirsiniz.

Akçaağaç şurubu

Akçaağaç şurubu doğal bir tatlandırıcıdır. Vegan kreplerinizde kullanabilirsiniz! (Tarifini aşağıda verdik.)

Öğütülmüş keten tohumu

Keten tohumları çok besleyicidir ve lif ve Omega-3 yağlarıyla yüklüdür. Yulafla karıştırarak kek tariflerinize ekleyebilirsiniz. Veya smoothie yaparken keten tohumu kullanabilirsiniz.

10 Nefis Vegan Tatlı Tarifi

Basit malzemelerle kolayca hazırlayacağınız vegan tatlı tariflerinize herkes bayılacak.

1. Vegan Tiffin (Atıştırmalık Mozaik Pasta)

Malzemeler

• 75 gr Hindistan cevizi yağı, (kalıp için de biraz yağ gerekecek)
• 200 gr vegan bitter çikolata (en az% 70), kabaca doğranacak
• 2 yemek kaşığı altın şurup
• 200 gr vegan kurabiye
• 100 gr kuru yaban mersini
• 50 gr kızarmış ve doğranmış Antep fıstığı

Hazırlanışı

  1. 20 cm kare kek kalıbını Hindistan cevizi ile yağlayın ve tabanına fırın kâğıdını yerleştirin. Çikolatayı Hindistan cevizi yağı ve altın şurupla birlikte mikrodalgada 30 saniyelik aralıklarla eritin. Pürüzsüz ve parlak olana kadar devam edin.
  2. Kurabiyeleri başka bir kapta küçük parçalara ayırın. Yaban mersini ve Antep fıstığını ekleyin. Çikolata karışımının içine dökün. Daha sonra tüm malzemeleri kalıbın içine yerleştirin.
  3. Kaşığınızın arka kısmını kullanarak üstünü düzeltin ve hafifçe bastırın. 2 saat kadar sertleşene kadar buzdolabında bekletin.
  4. Buzdolabından çıkardıktan sonra yaklaşık 25 mini kareye bölün. Bir hafta buzdolabında saklayabilirsiniz.

Tarif için BBC Good Food'a teşekkürler!

2. Armutlu Sticky Toffee Pudding

İkonik bir İngiliz tatlısı ile karşınızdayız. Genellikle hurma ve karamel ile yapılan ıslak kek diyebiliriz.

Tipik Toffee Pudding ile aynı şekilde hazırlanır ancak ek olarak haşlanmış armutların sulu dokusu eklenir. Ve tabii ki yumurta gibi hayvanlardan elde edilen ürünler kullanılmaz! Akşam yemeğinizde vegan dostu bir tarifle maharetlerini sergileyebilirsiniz!

Süt ve yumurta içermeyen bu lezzetli tatlı sadece 27 gr yağ ve 2 gr doymuş yağ içeriyor. Şeker ise 75 g ve tuz porsiyon başına 0,9 kadar az miktarda.

Vegan malzemeler içeren bu pudingin kulağa diğer tatlılardan daha sağlıklı gelmesine aldanmayın. Her bir porsiyon 600kcal'den fazla!

3. Avokadolu Çilekli Dondurma

Avokado ve çileği yan yana görünce şaşırdınız mı? Önyargılı olmadan bu enfes tarifi deneyin!

Bu harika tarifte süt veya yumurta bulunmuyor. "Süper gıda" olarak adlandırılan avokado, dondurmalarda ve donmuş yoğurtlarda süt elementinin yerini alıyor. Çileklerin doğal tatlılığı da balzamik sirke ile ortaya çıkarılabiliyor.

Malzemeler

200 gr doğranmış olgun çilek

1 doğranmış avokado

2 çay kaşığı balzamik sirke

Yarım çay kaşığı vanilya özü

İsteğe bağlı olarak 1-2 çay kaşığı akçaağaç şurubu

Hazırlanışı

  1. Dört parça çilek ayırıp geri kalanları, avokadoyu, sirkeyi ve vanilyayı bir kâseye koyun ve blender ile karışımı pürüzsüz hâle getirin. Tadına bakın. İstediğiniz tatlılık yoksa biraz akçaağaç şurubu ekleyin.
  2. Kaplara döküp üstlerine birer parça çilek ekleyin. Streç filmle üstünü örtüp buzluğa koyun. Yemeden önce 5 dakika beklerseniz kalıptan daha kolay çıkarabilirsiniz.

Avokado sağlıklı yağlar içerdiğinden bu harika yaz tatlısı porsiyon başına sadece 7 gr yağ içeriyor. Ayrıca her porsiyon 5 gr'dan az doymuş yağ, karbonhidrat, şeker, lif, protein ve tuz içeriyor. Üstelik sadece 94 kalori!

Başka bir tarif arıyorsanız Avokadolu vegan dondurma tariflerine bakabilir, içine istediğiniz meyveyi ekleyebilirsiniz!

4. Muzlu Ekmek (Banana Bread)

Islak malzemeler

• 8 olgun muz
• 3/4 fincan (252 gr) akçaağaç şurubu
• 1/3 fincan (76 gr) Hindistan cevizi yağı (soğuk ve sertse eritin)
• 1 fincan (250 ml) şekersiz sade badem sütü
• 1/4 fincan (43g) chia tohumu
• 1 yemek kaşığı elma sirkesi
• 1 yemek kaşığı vanilya özütü

Kuru malzemeler

• 1 fincan (126 gr) mısır unu
• 1 bardak (169 gr) pirinç unu
• 2 çay kaşığı karbonat
• 1 yemek kaşığı kabartma tozu
• 1/2 çay kaşığı deniz tuzu
• 1/2 çay kaşığı öğütülmüş Hindistan cevizi
• 2 bardak (186 g) şekersiz rendelenmiş Hindistan cevizi gevreği

Hazırlanışı

1. Fırını 140-160 dereceye kadar önceden ısıtın.

2. Büyük bir kapta 6 muzu pürüzsüz olana kadar ezin. Kalan ıslak malzemeleri karıştırın ve bir kenarda bekletin.

3. Büyük bir kapta Hindistan cevizi dışındaki tüm kuru malzemeleri karıştırın. Islak malzemelere kuru malzemeleri ekleyin. İkisi tamamen birleşene kadar karıştırın. Daha sonra Hindistan cevizini de ekleyin.

4. Hamuru hazırlanmış ekmek kalıpları arasında eşit olarak bölüştürün ve üst kısımlarını düzleştirin. Kalan iki muzu dilimleyerek kapların üzerine yerleştirin. Ortaya batıracağınız çatal temiz çıkana kadar 45 ila 55 dakika pişirin. Tamamen soğuması için ızgara tepsiye almadan önce kapta 5 dakika soğumasını bekleyin.

5. Ekmekleri biz poşette veya kilitli torbada buzdolabında saklayın.

Vegan Society'e tarif için teşekkürler!

5. Brownie

Malzemeler

• 110 gr sade un
• 20 gr kakao tozu (1⁄4 fincan)
• ¾ çay kaşığı kabartma tozu
• 10 gr kurutulmuş Hindistan cevizi (2 yemek kaşığı)
• 80 gr esmer şeker (1 fincan)
• 50 gr altın şurup (2 yemek kaşığı)
• 120 gr soya sütü (1⁄2 fincan)
• 15 damla vanilya özü

Leziz vegan brownie tarifi
Çikolatalı vegan brownieler en az normal brownieler kadar lezzetli! | Kaynak: Unsplash

Vegan Brownie Hazırlanışı

1. Fırını önceden 180 derecede ısıtın.

2. Un, kakao ve kabartma tozunu bir kâseye eleyin.

3. Hindistan cevizi, şeker, şurup, süt ve vanilyayı kâseye ekleyin ve malzemeleri çırparak karıştırın. Kek karışımınız hazır!

4. Karışımı yağladığınız 20 cm'lik yuvarlak bir kaba dökün ve kekleri önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.

5. Keki fırından çıkarmadan önce çatal veya kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Çatal veya kürdan temiz çıkarsa karışımınız pişmiş demektir.

Vegan Society'e tarif için teşekkürler!

6. Harika Vanilyalı Krepler

Krep kahvaltıda, öğlen veya çay keyfi yaparken tüketebileceğiniz hafif bir yiyecektir. Sade yiyebilir veya vegan çikolatanızı sürebilir, meyveler ekleyebilirsiniz. Her zamanki yumurta ve unlu krep tarifi yerine bu harika kreplerde fasulye ve tam tahılın gücü var!

Fasulyeler neden "süper besin" olarak kabul ediliyor?

WebMD şöyle açıklıyor: "Fasulye kalori açısından ete benziyor. [...] Ancak lif ve su içeriği bakımından öne çıkıyor. Daha tok hissetmenizi sağlıyor. Ve daha hızlı doyuyorsunuz. Diyetinizde fasulye tüketerek hem aç hissetmezsiniz hem de kaloriyi azaltmış olursunuz."

Gerçek vanilya fasulyesinin aroması çok yoğundur. Fasulyeler ince ince doğranıp alkolde bekletilebilir. Veya süt veya kremada bekletildikten sonra tatlı pudinglerde kullanılabilir.

Daha fazla vegan krep tarifi öğrenmek istiyorsanız Diyet Asistan sitesine bir göz atabilirsiniz.

7. Vegan Limonlu Kek

Malzemeler

2, 5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 tatlı karbonat
1 limonun kabuğu (Rendelenmiş)
1 limonun suyu
Yarım su bardağı sıvıyağ
170 ml soğuk su

Limonlu sos

1 su bardağı pudra şekeri
Yarım limon suyu

Hazırlanışı

  1. Fırını 200 derece alt üst ayara ısıtın.Un, şeker, kabartma tozu, karbonat, rendelenmiş Limon kabuğunu karıştırma kabına alıp karıştıralım.
  2. Sıvıyağ, su ve limon suyunu karıştırıp diğer malzemelere ekleyelim ve çırpıcı yardımı ile güzelce çırpalım.
  3. İstediğiniz kalıba yağlı kağıt döşeyin veya tereyağ sürüp hafif unlayın.
  4. Harcı dökün ve ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
  5. Piştikten sonra soğumaya bırakın.
  6. Sos için. Pudra şekeri ve limon suyunu karıştırıp soğumuş kekin üzerine dökün ve servis edin.

Bu yumuşacık vegan kek tarifi için Nefis Yemek Tarifleri'nden "eglesskitchen by halime"ye teşekkür ediyoruz!

8. Vegan Elmalı Turtalar

Malzemeler

• Hamur
• 3 bardak un (yuvarlarken kullanmak için biraz daha un gerekecek)
• 2 yemek kaşığı vegan toz şeker
• 2 yemek kaşığı beyaz sirke
• İnce tuz
• 1 fincan rafine edilmemiş sızma Hindistan cevizi yağı
• 8-10 buzlu su

Dolgu
• 8-9 elma
• ⅔ fincan vegan toz şeker (üstüne serpmek için daha gerekecek)
• 2 yemek kaşığı taze limon suyu
• 4 yemek kaşığı rafine edilmemiş sızma Hindistan cevizi yağı
• 3 yemek kaşığı çok amaçlı un
• 1 çay kaşığı toz tarçın
• ¼ çay kaşığı ince tuz
• 2 yemek kaşığı şekersiz badem veya soya

Hazırlanışı

-Hamur

Un, şeker, sirke ve yarım çay kaşığı tuzu bir mutfak robotunda karıştırın. Hindistan cevizi yağını azar azar ekleyin . 8 yemek kaşığı buzlu ekleyin ve tüm malzemeler birleşene kadar karıştırın. Hamuru sıkarak kontrol edin. Direkt şekil alıp şeklini korumalı. Karışım çok tozluysa 1-2 yemek kaşığı buzlu su ilave edin. Hamuru 2 büyük parçaya bölün. Daha sonra yuvarlayıp en az 1 saat en fazla tüm gece dolapta bırakın.

-Dolgu

Elmaları soyup çekirdeklerini çıkarın. Dilimleyin. Büyük bir kâsede şeker ve limon suyunu karıştırın. Hindistan cevizi yağını büyük bir tavada orta-yüksek ateşte eritin. Elmaları ekleyin ve ara sıra karıştırarak sert elmalar yumuşayana kadar pişirin. Bu yaklaşık 12 dakikanızı alacaktır. Un, tarçın ve 1/4 çay kaşığı tuzu ekleyip karıştırın. Ateşten alın ve soğumaya bırakın. (Dolgusu iki gün önceden yapılabilir. Üstünü örtüp dolapta bekletin.)

  1. Hamurların yuvarlanmasını kolaylaştırmak için biraz oda sıcaklığında bekleyin. Üstüne bastırdığınızda yumuşak olana kadar bekleyin. Bu yaklaşık 20-40 dakikanızı alacaktır. Hamurlardan birini hafif unlanmış bir yüzeyde veya iki yağlı kâğıt arasında yuvarlayın. Hamur çok ısınırsa sertleşmesi için buzdolabına koyun. Alt hamurunuz hazır olunca turta için kullanacağınız fırın kabına alın. Soğutulmuş dolguyu da ortasına hafifçe toplayarak üstüne dökün.
  2. Diğer hamuru da açmaya başlayın. Dolgunu üzerine yerleştirin ve iki hamurun kenarlarını bastırarak birleştirin. Üstüne ve kenarlarına badem sütü sürün ve bolca şeker serpin. Kekinize model yapmak için üstüne bıçakla çiçek şeklinde küçük kesikler atın ve buharın içinden çıkmasını sağlayın. En az 1 saat soğumasını bekleyin.
  3. Fırın tepsisini fırının en altına yerleştirin ve yaklaşık 210 derecede önceden ısıtın. En az 30 dakika böyle kalsın. Turtayı sıcak fırın tepsisine yerleştirin ve 190 derecede pişirin. Turta altın rengine gelene kadar gerektiğinde çevirerek pişirin. Çok çabuk kahverengileşiyorsa kenarları folyoyla kaplayın. Daha sonra 3 saat dolapta bekletin.

Food Network'e tarif için teşekkür ederiz!

9. Yaban Mersinli Yulaflı Bar

Yulaflı barlar canınız atıştırmalık istediğinde harika bir seçenek olabilir! Kalorisi yüksek olmayan bu yaban mersinli barları spordan önce veya sonra da tüketebilirsiniz. Yapımı oldukça kolay olan bu leziz barların tarifini almak için İdil Yazar'ın YouTube kanalını ziyaret edin!

10. Mangalda Ananas

Malzemeler

• 1 taze ananas
• 4 yemek kaşığı rom
• 4 yemek kaşığı yumuşak esmer şeker
• 1 yemek kaşığı toz tarçın
• 1/2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
• 1/2 çay kaşığı öğütülmüş Hindistan cevizi
• 1/2 çay kaşığı öğütülmüş karanfil

 

Hazırlanışı

  1. Ananası soyun ve ortadaki çekirdeğini çıkarın. 8 halkaya bölün ve bu halkaları derin bir borcama veya bir plastik torbaya koyun. Küçük bir kapta rom, esmer şeker, tarçın, zencefil, Hindistan cevizi ve karanfili karıştırın. Ananasının üzerine dökün ve en az bir saat en fazla bir gece bekletin.
  2. Izgaranızı hazırlayın!
  3. Ananas halkalarını sıcak kömürde 15 dakika kadar bir kez çevirerek veya kenarlarını kuruyup kömürleşene kadar pişirin. Artan sosla servis yapabilirsiniz.

Tarif için All Recipes'e teşekkürler!

Sadece Bir Süreliğine Vegan Olmak

Artık vegan yemek ve tatlı yapmak için elinizde birçok tarif olduğuna göre neden bu beslenme tarzına bir şans vermiyorsunuz?

Yaşam boyu vegan olmak şu an gözünüzde biraz büyüyebilir veya sıkıcı gelebilir ancak bu beslenme şeklini sadece 1 ay da olsa denemenizi öneriyoruz. Vegan diyeti bir detoks gibi düşünebilir, vücudunuzu zararlı yağlardan kısa bir süreliğine de olsa arındırabilirsiniz!

Bu tabii ki tatlı şeyleri diyetinizden çıkarmanız gerektiği anlamına gelmez. Ara sıra aşırıya kaçmamakla birlikte vegan çikolata tüketebilirsiniz.

Vegan malzemelerle vegan tatlı yapmak
Vegan çikolatalar ve pudinglerle tatlıyı hayatınızdan çıkarmanıza gerek yok! | Kaynak: Unsplash

Bu leziz tariflerden en az birini denedikten sonra mutlaka vegan beslenme tarzını denemek isteyeceksiniz. Önce sadece bir hafta bu diyeti uygulayın, daha sonra bu süreyi uzatarak devam edin. Zaman geçtikçe eski beslenme alışkanlıklarınıza dönmek istemeyeceksiniz bile!

Vegan yemekler ve veganlığın sağlığa faydaları ile ilgili diğer makalelerimizi de okuyun!

Veganlığın Faydaları Nelerdir?

Vegan beslenme tarzını benimsemek birçok faydayı da beraberinde getirir. Veganizmi benimseyenlerin kilo verdiklerini ve fazla yağlarından kurtuldukları zaten tartışılmaz bir gerçek.

Et ve hayvansal ürünlerden uzak duracağınız için daha çeşitli besin tüketmeniz gerekecek.

Bu hayvanlardan elde edilen ürünlerin yerine veganlar kepekli tahıllar, meyveler, sebzeler, bezelye, fasulye, nohut ve kabuklu yemişler tüketiyor.

Vegan beslenerek böbrek fonksiyonlarınızı iyileştirebilir ve tip 2 diyabet riskinizi azaltabilirsiniz. Çünkü kan şekeri seviyeniz düşecektir. Bir başka yararı ise bazı kanser türlerinin riskini de azaltması. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kanserlerin üçte birinde beslenme ve yaşam tarzınız büyük bir rol oynuyor. Düzenli baklagil yiyerek riski azaltabilen kolorektal kanseri örnek verebiliriz.

Ancak beslenme uzmanları herhangi bir kansere yakalanma riskini azaltmak için günde yedi porsiyon meyve, sebze ve balık yemenizi tavsiye ediyor. Tahmin edebileceğiniz gibi veganlar meyve ve sebzeleri bol bol tükettiğinden daha sağlıklı bir yaşam sürebiliyorlar.

Kalp hastalıkları da kanser gibi tehlikeli hastalıklardan biridir. Taze meyveler, baklagiller, sebzeler ve lifli yiyecekler sağlıklı bir kalp için olmazsa olmazlardır. Bu besinleri tüketerek kalp hastalığına yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Bazı beslenme uzmanları veganların kalp hastalığından ölme riskinin diğerlerinden %42 daha düşük olduğunu söylüyor.

Bir vegan diyeti gördüğünüz gibi sağlığınıza çeşitli faydalarda bulunabiliyor. Kendinizi daha iyi, daha hafif hissettiriyor.

Ayrıca bitki bazlı diyetler fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı oluyor! Araştırmalara göre veganların çoğunun vücut kitle indeksi et yiyenlerden daha düşük.

İştahınızı Kabartacak Vegan Yemek Fikirleri

Daha fazla tarif istiyorsanız ve biraz daha karmaşık tarifler denemek istiyorsanız size birkaç önerimiz daha var. Sevdiklerinizi şaşırtacak leziz vegan tatlı tariflerinden bazıları:

  • Limonlu cheesecake
  • Granolalı krema
  • Vegan çikolatalı kurabiye
  • Fındıklı kek
  • Meyve salatası
  • Karamelli ve cevizli muz
  • Vegan kremalı turta

Bu tatlılardan önce servis etmek için vegan yemek tarifleri de öğrenmek istiyorsanız 10 Vegan Yemek makalemize bakabilirsiniz!

Bazı vegan yemeklere de örnek verelim:

  • Körili güveç
  • Meksika güveci
  • Cevizli ekmekli fasulye çorbası
  • Domatesli bruschetta
  • Balkabaklı turta
  • Siyah fasulyeli burritolar
  • Vegan peynirli makarna
  • Vegan burger
  • Nohut köri
  • Fıstık soslu çıtır tofu
  • Sarımsak ve kuru domatesli spagetti

Gördüğünüz gibi birçok seçeneğiniz var. Bitki bazlı bir beslenme tarzıyla yemeklerin lezzetinden ödün vermeyeceksiniz!

 

Gastronomi öğretmenine mi ihtiyacınız var?

Makaleyi beğendiniz mi?

5,00/5 - 2 vote(s)
Loading...

Seda

Spor yapmayı, film izlemeyi seven; farklı bir kültürü keşfederken ilk yemeklerini deneyen bir çevirmenim. Yeni bir dil öğrenmekse hobilerim arasında.