İçerik Başlıkları
Önemli olan kazanmak değil katılmaktır.
Bu çok bilinen ve Pierre de Coubertin'e kendisi söylemediği halde atfedilen bu söz dövüş sporu yapmak istiyorsanız ve özellikle görece büyük bir yaşa sahipseniz oldukça anlamlıdır. Artık eskisi kadar iyi bir fiziksel kondisyona ve gençliğin verdiği tazeliğe sahip olmamak size aniden fiziksel yeteneklerinizin birazcık kısıtlanmış olduğunu hissettirebilir.
Buna rağmen, özellikle son günlerde dövüş sporu haberlerini takip ediyorsanız yaş bariyerine takılmamış boksörlerin sayısının fazla olduğunu görebilirsiniz. Fransız boksör Jean-Marc Mormeck'in sahalara geri dönüşü ya da Ukraynalı ağır siklet şampiyonu Wladimir Klitschko'nun 38 yaşından sonra kategorisinde en üst sıraya oturması gibi örnekler de mevcuttur.
Aslına bakarsanız boks öğrenme yaşı yoktur, dolayısıyla boks kaç yaşında başlanır bilinmez. İdari bir bakış açısıyla bakılırsa ileri bir yaştan sonra yarışmak işleri daha zor hale getirebilir çünkü sağlık raporu ile verilecek yetki daha fazla prosedür gerektirebilir. Boksa yeni mi başlıyorsunuz?








İngiliz Boksu İçin Başlama Yaşı

İngiliz Boksu iki dövüş kategorisine ayrılmıştır.
- Boks( Amatör boks da dahil ) : Vuruşların gücü hesaba katılır ve kazanmanızda rol oynar.
- Eğitici ve dinlendirici boks: Burada amaç güçten ziyade temastır. Hatta güçlü vuruşlar boksörlerin ceza almasına da neden olabilir. Vuruşların gücünden ziyade teknik ve stil önemlidir.
Amatör boksu Olimpiyat Oyunlarında gördüğümüz boks çeşididir.
Tony Yaka gibi birçok olimpiyat şampiyonu daha sonra profesyonel boksör olmak için adımlar atmıştır.
Amatör boks 13'ten 39 yaşa kadar yapılabilir. Bununla birlikte 39 yaşa kadar devam edebilmek için 34 yaştan önce ilk lisansınızı elde etmiş olmanız gerekir. Birkaç istisna ile birlikte ilk amatör boks lisansını 37 ya da 38 yaşlarda elde etmek daha zor olacaktır. Bu durumda, boksörler koruyucu bir başlık takarlar ve dövüşün formatı her biri 3 dakika olmak üzere 3 tur olarak ayarlanır.
Eğitsel boks ise daha fazla kesime hitap eder ve 7'den 77 yaşa kadar herkesin yapacağı şekilde düzenlenmiştir.
Boksun teknikleri neredeyse aynıdır, fakat aralarındaki en önemli fark rakibi yenmek için vuruşların gücünün önemli olmamasıdır.
Superprof size hangi boks türünden ilerlemeniz gerektiğini söyleyecek boks eğitmenleri sunar. Hemen size en uygun olan boks eğitmeniyle iletişime geçebilirsiniz.
Fransız Boksu İçin Başlama Yaşı
Savate boksu ya da sadece "savate" olarak da bilinen Fransız boksu kişinin yumruk ve tekme ile sürdürdüğü kick boks çeşididir.
İngiliz boksu için söylediğimiz gibi iki çeşidi vardır, rakibe yalnızca hafif temaslarda bulunulan eğitsel ve dinlendirici boks ile rakibe vuruş yapıldığı dövüş boksu olarak ayrılmıştır.
Yalnızca teknik bir bakış açısıyla bakacak olursak, eğitsel boks için bir yaş sınırı yoktur. Bunun aksine, dövüş boksu için yaş kısıtlaması bulunmaktadır.
Dövüş boksunu 40 yaşına kadar yapabilirsiniz. Maksimum yaş, Uluslararası Boks Birliği tarafından boksörleri korumak için belirlenmiştir. 34 yaşına ulaştıktan sonra 40 yaşınıza kadar master kategorisinden katılabilirsiniz. Tek fark her yıl sağlık testinden geçecek olmanızdır, koçunuzun da maçlarda rakibinizi aynı şekilde 34-40 yaş arası kişilerden seçmesi gerekir.
40 yaş sonrasında da eğitsel boksa geçip boks eldivenlerinizi taktıktan sonra antrenmanlar yapıp spor amaçlı yarışmanız mümkün.
Bu nedenle de, 50 yaşı geçmiş kişiler için de bir boks kulübe yazılıp katılım sağlamaları mümkündür.








Thai Box ( Tayland Boksu) İçin Başlama Yaşı
Türkiye Muaythai Federasyonu Türkiye'de yapılan müsabakaları düzenler. Sitesini ziyaret ettiğinizde müsabaka kategorileri ve yaş grubuyla ilgili bilgileri görebilirsiniz. Buna göre, üst genç erkek/kadın kategorisi 16-17 yaşı kapsarken, büyük erkekler/kadınlar kategorisi 17-40 yaş aralığındadır.
Öte yandan, yaşı 40'tan fazla olanların üzülmelerine gerek yok! Herhangi bir boks kulübüne yazılıp Tayland boksu gibi bu harika dövüş sporunu hobi olarak yapmanız da mümkün.

Her halükarda, görece yaşı büyük bir katılımcıysanız size en uygun boks kulübüne ya da spor salonuna gidip daha kişiselleştirilmiş bir program için konuşmanızı öneririz.
Bununla birlikte, Thai box için inanılmaz iyi bir fiziksel kondisyon gerektiğini ve bunun belirli bir yaşı geçtikten sonra daha zor olabileceğini unutmayın.
40'larınızda Boksör Olabilmek: Kesinlikle Mümkün
Teknik olarak, boks ve boks çeşitlerini yapmak için herhangi bir engel yoktur. Müsabakalarda zorunlu olan tıbbi izlem daha etkili olacaktır fakat bu hobi olarak boks yapmayı da bu spor için düşünebilirsiniz.

Eski bir atlet ve sporcu olsanız da yaş aldıkça vücut ve fiziksel kabiliyetlerimiz azalır. ( esneklik, hücum yeteneği, kuvvet, hız...)
Diğer yandan, iyi bir seviyede dayanıklılık 40 yaşına da gelseniz sürdürülebilirdir. Kırklarına yaklaşan atletlerin hala en prestijli maratonları kazandığını görebilirsiniz.
Boksa kırkından sonra da devam etmek isteyen boksörlere verebileceğimiz ilk tavsiye onların 20'lerinde ya da 30'larındayken sahip oldukları dövüş stilini şu anda da sürdürmeye çalışmamaları gerektiğidir. Vücut büyük ihtimalle aynı şekilde karşılık veremeyeceğinden yaralanma risklerini artırabilirler.
Üzerinde durulması gereken önemli bir nokta daha var. Genellikle gençliğimizde vücudumuzu yeterli beslenmeden ya da spordan önce gerekli ısınmaları ve esneme hareketlerini pas geçerek ihmal etmeye yatkınızdır. Bir noktaya kadar bu şekilde idare edebilmemiz az da olsa mümkündür fakat yaş 40'lara geldiğinde bu tür ihmallerin sonucu çok daha kötü olabilir.
Yani, sağlıklı bir vücuda sahip olmak için en önemli koşul vücudumuzu dinlemektir, yaş aldıkça zaten bu zorunlu hale gelecektir. Gerekli zamanlarda dinlenmelisiniz ve bir yerinizin incinmeye başladığını hissederseniz kendinizi fazla zorlamamalısınız.
Bu süreçte daha kişisel bir eğitim isterseniz, Superprof aracılığıyla tanışacağınız boks eğitmeniniz size yapmanız gerekenlerle birlikte kaçınmanız gerekenleri de açıklayacaktır.
Bu arada, boks gibi görece daha saldırgan vuruşları bir sporu fiziksel olarak kaldıramayacağınızı düşünüyorsanız, Aikido, Karate, Thai Chi ve Kendo gibi diğer dövüş sanatlarına başlamak için de bilgi edinebilirsiniz.
40'larında da Başarılı Olan Bazı Boksörler
33 yıl süren inanılmaz kariyeriyle Roberto Duran 103 galibiyet ve yalnızca 16 kaybıyla finalini yapmıştır. Dünya ağır sıklet boks şampiyonaları arasında oldukça ünlü olan Duran, 16 yaşından 50 yaşına kadar boks yapmayı sürdürmüştür!
Floyd Mayweather da dayanıklılığın, motivasyonun ve 40 yaş sonrasında da başarı yakalanabileceğinin inkar edilemez bir örneği ve kanıtıdır. Mayweather'ın 2017'de tam 40 yaşındayken İrlandalı Conor Mcgregor ile olan maçında aldığı galibiyet ve katıldığı 50 profesyonel maçta da yenilgi almamış olması da bunu kanıtlar nitelikte.
Bununla birlikte, 49 yaşında dünya şampiyonu olan Amerikalı boksör Bernard Hopkins'e de şapka çıkartmak gerek. Hopkins hala profesyonel boks tarihinde en yaşlı şampiyonluk olma rekorunu elinde tutuyor.

Elli yaşında boks maçlarına katılan Mathieu Kassovitz'i de unutmuyoruz. Bütün bu isimler bize her şeyin istenildiğinde mümkün olduğunu gösteriyor.
Buradaki en önemli nokta düzgün bir beslenme rutinine sahip olmak, doktorunuza boksa başlamadan önce danışmanız ve azminizdir.
Boks İçin Yaş Sınırı Neyi Kapsar?
Boks başlama yaşı ve boks bırakma yaşı için net bir tanım yapmak çok zordur. Bununla birlikte, boks Oldukça iyi bir fiziksel kondisyon gerektirir. Belirli bir enerjiye ve antrenmanlarda ya da maçlarda alacağınız potansiyel yaralardan hızlıca kurtulabilmek için bağışıklığa sahip olmanız gerekir. Eski bir şampiyon, amatör ya da yalnızca hobi için yapanlar ayrılmalı ve yaptıkları antrenmanlar dahi kişiselleştirilmelidir.
Savate Nedir?
Fransız boksu / kick boksu olarak da bilinen Savate, eğlence amaçlı ya da dövüş sporu olarak yapılabilen bir boks çeşididir. Kadınlar arasında da oldukça popüler olan Fransız kick boksunu bir boks kulübüne yazılarak öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte Superprof üzerinden bulacağınız profesyonel bir boksör ya da kişisel antrenör de size yardımcı olacaktır.
Genel Olarak Boks İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Teknik olarak gidip bir kulübe yazılmak için resmi bir yaş sınırı yoktur. Daha önce de belirttiğimiz gibi, önemli olan sizin sağlığınızın bunun için ne kadar elverişli olduğudur. Yine de, boksa ve boks çeşitlerine başlamayı düşünen herkesin bu spordan ne beklediğini ve amaçlarını spor eğitmeniyle konuşmasını öneriyoruz. Boks eğitmeniniz size en doğru yolu göstermekle kalmayacak, aynı zamanda size oldukça yardımcı olacak profesyonel tavsiyelerini de verecektir.