İçerik Başlıkları
Dünyadaki bütün dillerin amacı iletişimdir. Bir fikrin bir kişiden aktarılması ve bir başkası tarafından anlaşılması için aynı dili konuşmak gerekir. Tam cümleler kullanarak sesli konuşma en popüler iletişim şekli olsa da, iletişim kurmamızın tek yolu bu değildir. İngiliz dilinde 600.000'den fazla kelime vardır, ancak bu kelimelerin çoğu düzenli iletişimde kullanılmamaktadır.
Hatta ana dili İngilizce olanlar bile çoğunu bilmeyebilir!
İngiliz dili geliştikçe, iletişim kurmak ve esas konuya daha kolay gelebilmek için daha hızlı ve özlü yollar yaratıldı. İngilizce kelime ve ifadelerin kısaltılmış hali olan İngilizce kısaltmalar da bunun bir sonucu olarak doğdu. Kelimeleri ve cümleleri kısaltırken kullanılan 2 çeşit İngilizce Kısaltma vardır.
Birkaç kelimenin baş harflerinin veya ilk hecelerinin birleşmesiyle meydana gelen kelime olan akronimlerden başlayalım.
- Örneğin, UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).
- FBI (Federal Bureau of Investigation)
Orijinal isimlerin uzunluğundan da anlaşılacağı üzere, kısaltmalar son derece faydalıdır. Uzun kelimelerin anlaşılır bir şekilde kısaltılması, uzun ve zorlu metinleri hatırlamamıza yardımcı olur ve kısaltıldığında bile bu kelimeler anlamlarını kaybetmez. Bu nedenle, genellikle soyut olmalarına rağmen, bu tarz kısaltmalar sıklıkla tercih edilir.
Örneğin United States of America (USA) hakkında bir tez yazarken kısaltmalar kullanarak ne kadar zaman kazanabileceğinizi bir düşünün?
Amerika'da uzun isme sahip olanların çoğu isimlerini kısaltılmış bir şekilde kullanılır. Yani, yalnızca isimlerinin baş harfi ya da soyadıyla iki harf şeklinde seslenilebilir. Türkçe isimlerde de kısaltmalar tek bir harf şeklinde olmasa da sıklıkla yapılır.
Son zamanlarda insanların bu kısaltma rüzgarına epey kapıldığını gözlemleyebiliriz. Dolayısıyla, kelimeleri kısaltmanın yeni yollarını bulmak ve bunlara yetişmek zor olabilir.
Daha önce de bahsettiğimiz sebeplerden dolayı, kısaltmalar günlük yaşamda ve özellikle yazılı ve modern gayri resmi iletişimde çok faydalıdır. E-postalar, mesajlaşma, çevrimiçi sohbet ve sosyal medya gibi araçlarda sıklıkla kullanılmasına ek olarak ofis gibi resmi ortamlarda ya da pasaport gibi resim belgelerde de görülebilir.
İkinci dil olarak İngilizce konuşan biri olarak, bu kısaltılmış kelimeleri de bilmeden dili öğrenmeye çalışmak zordur. Bu nedenle, en azından yaygın şekilde kullanılan kelimelerin kısaltmasını öğrenmekte fayda vardır. Sizde ingilizce dersleri alarak bu yönde kendinizi geliştirebilirsiniz. Online ingilizce eğitimi almak da oldukça yararlıdır.
Şimdi bazı yaygın kısaltmalara bakalım!
İngilizce Kısaltmalar için Yazım Kuralları
Büyük Harf: Yazı veya yazışmalarda herhangi bir kısaltma kullanırken mutlaka büyük harf kullanmalısınız. Bunun nedeni, okuyucuların kelimeleri küçük harfle gördüklerinde bunun bir kelime olduğunu düşünerek kafalarının karışabileceği ihtimalidir. Örneğin, United States için us yazarsanız bu bir zamirle karıştırılabilir. Çoğu zaman bağlamdan kelimenin aslında neyi ifade ettiği anlaşılacak olsa da, açık ve net olmak her zaman tercih edilmelidir.

Nezaket Kuralları: Resmi yazılarda kısaltmayı ilk kez kullanıyorsanız, anlaşılamayacağını varsaymalı ve parantez içinde uzun halini eklemelisiniz. Örneğin, European Union (EU) hakkında bir makale yazıyorsanız, EU şeklinde kullanıma geçmeden önce bir defaya mahsus parantez içinde açıklama yapılması gerekir.
Bu, okuyan herkesin ne hakkında yazdığınızı anlamasını sağlamak için gösterdiğiniz bir nezakettir.
Noktalar: Genellikle iyi bilinen kısaltmalarda her harf arasında nokta bulunmaz. Örneğin NASA ve N.A.S.A aynı şeyler olmasına rağmen doğru kullanım NASA'dır.
Bazı Kısaltmalar o kadar tanıdık ki sadece kısaltması kullanılıyor ve orijinal kelime zamanla unutuluyor. Bu durumda, asıl kelime kısaltmanın aksine anlaşılmayan şey olacağından yazmanıza gerek olmayabilir. Bunun bir örneği AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) ve HIV'dir (Human Immunodeficiency Virus). O kadar ki, AIDS ve HIV kelimelerinin aslında kısaltma olduğunu çok geç öğrenmiş insanlar vardır.
Türkçe'de "Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu" olarak açılan AIDS için kısaltmasıyla gitmek en doğru tercih olacaktır.
İngilizce'de dile yerleşmiş o kadar fazla sayıda kısaltma vardır ki kelimelerin asıl biçimleri zamanla kullanımdan kaldırıldı veya artık genel iletişimde kullanılmıyorlar bile. Orijinal hallerini kullanmak İngilizce bir hata olmasa da, çok fazla karışıklık yaratabilir.
Yazım: Kısaltmalar asıl kelimenin daha kısa bir versiyonu olmalıdır. Yani orijinal cümle veya kelime ile ilgisi olmayan tamamen farklı bir kelime kullanmaktan kaçınılmalıdır. Kaynak terminolojiye atıfta bulunmayan veya kaynak terminolojiden türetilmeyen ilgisiz kelimeler oluşturmak, İngilizce Kısaltma değil, argo sınıfına girer. Bunu rastgele yapmak kafa karışıklığı yaratacak olsa da, bu durumun da istisnaları vardır ve ingilizce argo kısaltmalar altında karşımıza çıkar.
Unvan Kısaltmaları
Unvanlar asla uzun biçimde yazılmaz; resmi ve gayri resmi yazımlarda kısaltma kullanılır.
- Mr, Mister'ın kısaltmasıdır.
- Mrs, Mistress'in kısaltmasıdır.
- Ms, Miss'in kısaltmasıdır.
- Dr, Doctor'un kısaltmasıdır.
Latince Kısaltmalar
Bu tarz kısaltmalar günümüzde bile yazılı olarak kullanılmaktadırlar. Çok kullanışlı olduklarından uzun halleriyle karşılaşmanız pek de olası değildir.
E.g: Exempli Gratia anlamına gelir, bunu bir örnekte daha fazla bilgiye referans eklemek istediğinizde kullanırsınız, e.g kısaltması cümleye bağlam eklemek için genellikle bir cümlenin sonuna eklenir.
I.E. Id Est kısaltmasıdır. 'Mesela' olarak çevrilebilir " i.e. now you can see it in action."
Etc. Et Cetera kısaltmasıdır. Vesaire anlamına gelir. Örn. “please get me a few soft drinks, water, orange juice etc..”
AM, Ante Meridiem anlamına gelir, öğleden önceye işaret eder.
PM, Post Meridiem kısaltmasıdır, bu öğleden sonra için kullanılır.
PS, Post Scriptum anlamına gelir, bu, bir mektubun altına daha fazlasını eklemek için kullanılır
RIP, Requiescant In Pace kısaltmasıdır. "Rest in Peace" ifadesinden de aklınıza gelebilir. Bu, "huzur içinde yat" anlamına gelir ve mezar taşlarında sıklıkla görülür.
ABD için Eyalet Kısaltmaları
ABD'de 50 tane eyalet vardır ama dikkatli olun: karşılaşabileceğiniz bazı kısaltmalar şehirler içindir. Düzenli olarak kullanılan kısaltmalarından bazıları şunlardır:
- NYC, New York City anlamına gelir, şehri ifade eder. (New York Eyaleti değil)
- DFW, Teksas eyaletini değil, Teksas megalopolisi Dallas-Fort Worth'u temsil ediyor.
- NJ New Jersey demektir.
- SC, South yani Güney Carolina anlamına gelir
Yasal Kısaltmalar
Yasal belgelerde, Yasal Kısaltmalar içeren yayınlara sıklıkla atıfta bulunur. Bunlar günlük dilde çok kullanılmasa da, İngilizce dilindeki köklü kısaltmaların ne kadar yerleşik olduğunun iyi bir göstergesidir.
- ART : Article (madde)
- EE: Employee (çalışan)
- ER: Employer (iş veren)
- LLC: Limited Liability Company (limited şirket) kısaltmasıdır.
Günlük Olarak Kullanılabilecek İngilizce Kısaltmalar
Zaman
- Yılın ayları şu şekilde yazılabilir – Jan, Feb, Mar, Apr…vb.
- Haftanın günleri benzer bir Yapıyı takip edebilir - Mon, Tue, Wed… vb.
- UTC, Coordinated Universal Time yani Eş Güdümlü Evrensel Zaman'ın kısaltılmış halidir. Greenwich Mean Time (GMT) olarak kısaltılır.
Telaffuz edilirken de kısaltmasının kullanıldığını not edelim.

Ülkeler
- UK (United Kingdom /Birleşik Krallık)
- UAE (United Arab Emirates / Birleşik Arap Emirlikleri)
- EU (European Union / Avrupa Birliği)
- CA (Kanada)
- AU (Avustralya)
- CZ (Çek Cumhuriyeti)
- EE (Estonya)
- DE (Almanya)
- Hong Kong (Hong Kong)
- PT (Portekiz)
- CH (İsviçre)
Yukarıdan da görebileceğiniz gibi, tüm ülke kısaltmaları, ülkenin ilk harfinin (AU - Avustralya) veya ülkeyi oluşturan kelimelerin ilk harflerinin (HK - Hong Kong) yazılması kadar basit değildir.
Bunun nedeni, ülke kodlarının evrensel olması ve birçoğunun kendi dillerinden alınmasıdır (Almanya için DE kullanılması gibi)
Havalimanı Kodları / Kısaltmalar
Havaalanı kodları yaygın olarak kullanılıyor ki sık seyahat edenler muhtemelen tatil veya iş için ziyaret ettikleri yerlerin çoğunu üç harfli kodlarından biliyorlar.

Örnek olarak, İngiltere'nin en iyi 10 havalimanı ve kısa kodları şunlardır:
LHR = Londra Heathrow
LGW = Londra Gatwick
ADAM = Manchester
STN = Stansted
BHX = Birmingham Uluslararası Havaalanı
GLA = Glasgow Uluslararası
EDI = Edinburg
LTN = Londra Lutonu
BFS = Aldergrove Uluslararası Havalimanı, Belfast
BRS = Bristol
İngilizce Günlük Kısaltmalar
DIY, Do It Yourself ifadesinin kısaltmasıdır. Genelde evinizde kendi kendinize yaratabileceğiniz şeylerden bahsederken kullanılır.
ETA, Estimated time of arrival kısaltmasıdır. "Tahmini varış zamanı" anlamına gelir ve kolilerde veya teslimatlarda kullanılır
RSVP, Repondez S'il Vous Plait anlamına gelir, Davetlerde kullanılır ve kişinin katılıp katılmayacağını bildirmek için en kısa sürede yanıt vermesini talep eder.
St. Street kısaltmasıdır. Sokak anlamına gelir.
İngilizce tuhaf kelimeler listemize bir bakın!
Sosyal Medya Kısaltmaları
FB = Facebook
IG = Instagram
LI = LinkedIn
YT = YouTube
Ayrıca, bazı kısaltmalar yukarıdaki ağlardan bir veya ikisine özeldir. Ağlar arasında kullanılabilse de, esas olarak Twitter'a bağlı olanlardan bazıları:
DM = Direct Message / Direkt Mesaj
PM: Private Message / Özel Mesaj
RT = Retweet
İngilizce kısaltmalar ve açılımları konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilmek için yararlanabileceğiniz pek çok kaynak vardır. Sosyal medyada yabancı hesapları takip eden biriyseniz mutlaka gördüğünüz kısaltmanın açılımını araştırın. Bununla birlikte, yukarıda da bahsetmiş olduğumuz İngilizce teknik kısaltmalar da günün birinde iş ortamında karşınıza çıkabileceğinden öğrenmeniz önemlidir.
O zaman "See You" anlamına gelen "CU" kısaltmasıyla sizleri uğurluyoruz! Görüşmek üzere...
Özel ders öğretmenleri ve öğrencilerini buluşturan platform