İçerik Başlıkları
Gitar muhtemelen dünya üzerinde en çok sevilen ve en çok çalınan enstrümanlardan biridir.
Peki dünyayı kasıp kavuran bu etkileyici müzik aletiyle ilgili siz ne kadar bilgi sahibisiniz? Eğer iyi bir gitarist olmak istiyorsanız elektro gitarın parçalarını öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Bu konuda Superprof'un gitar dersi seçeneklerini incelemeyi de unutmayın.
Klasik gitar, gypsy caz gitarı, halk gitarı, elektro gitar, akustik gitar, elektro akustik gitar, bas gitar, elektro bas gitar, ister yepyeni ister eski bir gitar olsun her biriyle harika parçalar çalabilir ve hayalinize ulaşabilirsiniz.
Kafa kısmından sapına ve gövdesine kadar gitarların her bir parçası enstrüman üretim fabrikalarında yapılır.
Gitarlar çeşitli ağaç türlerinden yapılır, örneğin: abanoz, ladin, sedir, gül ağacı, maun, akçaağaç gibi. Bu konuda herkesin bir favorisi vardır siz de bir gitar dükkanına giderek gitarları inceleyebilir, favorinizi belirleyebilirsiniz.
Eğer bir çılgınlık yapıp kendi gitarınızı inşa etmek isteyen bir gitaristseniz bu çok aşamalı üretim sürecinde neler olup bittiğini, hangi malzemelerin kullanılıp gitarın hangi aşamalardan geçtiğini öğrenmek için bu yazıyı sonuna dek okumalısınız.
Elektro gitarın tarihini de öğrenin.
Haydi gelin Les Paul Traditional, Fender Stratocaster ya da Gretsch marka gitarınız nasıl yapılmış bir bakalım.
Elektro Gitarın Yapım Süreci
En büyük gitar ustaları veya luthierler (yaylı çalgı yapan kişiler) gitar yapımının her bir aşamasında ustalaştıkları becerilerini sergileyerek müthiş işler ortaya çıkarırlar.
Bir luthierin çalışmasına kısaca göz atalım:
- Bu sanatsal çalışma her bir parçanın teker teker üretilmesiyle başlar. Bir gitar, kafa (headstock), sap ve gövdeden meydana gelen canlı bir makinedir. Gitarın bu ana parçalarının her biri farklı tür tahtadan üretilebilir.
- Bu parçalar elde edildikten sonra, sıra bunları birbirine monte ederek kusursuz bir birleşim ve görüntü sağlamaya gelir. Bazen saplar gövdeye cıvatalarla tutturulur: bu gitarlara aslen 'bolt on necks' denir. Luthier, bir dizi ayarlama ve son rötuşla imalatı tamamlar.
- Sonraki aşama, tahtanın cilalanmasıdır. Bu işlemin yapılış türü gitarın son halindeki fiyatlandırılmasına direkt etkide bulunur. Sonrasındaysa zımparalama işleminden geçecek veya kaplama uygulanacaktır.
- Daha sonra son rötuşlar yapılır, elektro gitarın çalışmasını sağlayan elektriğe bağlı parçalar ayarlanır.
En son eklenen parçalar ne kadar gelişmiş ve son teknoloji olursa gitarın fiyatı da o denli yüksek olur. Ve tabii ki, zanaatkarlıkla el emeği üretilen gitarlar genellikle en pahalılarıdır. Size özel tasarlanmış. gövdesi, kesimleri ve kafa dizaynı olan bir gitar istiyorsanız yüklü bir ödeme yapmaya hazır olun.

Bir elektro gitar üretmek baştan bir sistem kurmak gibidir. Mekanik parçalar, cilalanmaya ihtiyaç olmadığı için üçüncü adımdan sonra kurulur. Son olarak tellerin de eklenmesiyle işlem tamamlanır!
Bu çok aşamalı süreç, elektro gitara bir dizi ses ve efekt elde etme kapasitesi verir.
Elektro gitar çalmak hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz bu konudaki yazımıza göz atın.
Elektro Gitarın Gövdesi
Tahmin edebileceğiniz gibi gitarın en önemli parçalarından biri gövdesidir. Gövde kısmında manyetikler, bridge (tremolo), volum ve ton kontrol podları ile jak girişi bulunur.
Gövde kısmındaki parçaları kısaca açıklayalım.
Manyetikler
Gitarın teldeki titreşimleri aldığı kısımdır. Manyetik alanda telin titreşiminin içerideki bir sargıda akım oluşturması prensibi ile çalışır. Çift halinde (Humbucker) ya da tek (Single) olabilir. Bazı manyetikler amplifikatöre çıkış sağlamadan sinyali yükseltirler.
Çalışma prensibine göre 3 tip manyetik vardır:
1-Manyetik
2-Piezoelektrik
3-Çoklu-Bölünmüş Manyetikler (Polifonik)
Köprü
Gitarda telleri gövdeye bağlayan kısımdır. Zamanla değişim geçirmiş olmakla beraber, değişik çeşitleri mevcuttur.
Köprü, sabit ya da oynar olabilir. Oynar köprülü gitarlarda köprü bir kol (tremolo kolu) yardımı ile ileri geri hareket ettirilebilir. Bu ileri veya geri harekette köprüye bağlı olan teller gerilir ya da gevşer.
Tellerin gerilip gevşemesi telden çıkan sesi etkileyeceğinden gitardan farklı notalar elde edilebilir. Köprüler genelde metalden yapılır. Köprünün baz ayarlarına dikkat edilmelidir çünkü tellerden birinin kopması hâlinde elektro gitar geri dönüşü olmayan bir hasar görebilir.
Bridge(Tremolo)
Tellerin gitara tutunduğu birinci destek noktasıdır. Tellerin arkasında yer alan topuzlar bridge üzerinde sıkışır ve gövdeye tutunur. Krom ve nikel parçalardır.
Tremolo kolu
Tremolo kolu, gitarın eşik bölümünün bitiminde bulunur. Bu kolu öne veya arkaya gevşeterek tellerden farklı ses çıkartılması sağlanır. Klavye yönüne doğru gevşetilerek kalın, eşik yönüne gevşetilerek daha ince seslerle efekt elde edilebilir.
Jak Girişi
Gitar ile amfi bağlantısı sağladığımız kablonun gitara bağlandığı aparattır.
Gitarı istediğiniz gibi çalmanızı engelleyen yanlış temaslara karşı dikkatli olun. Özellile bu girişi ve beraberindeki kabloyu koruduğunuzdan emin olun.
Volum ve ton potansları
Ses seviyesini ve sesin matlığının ayarlandığı ayar potlarıdır.
İsterseniz sesini çok yüksek de açabilirsiniz ama siz yine de komşularınızı düşünerek bunu yapmasanız daha iyi olur!
Kontrol düğmesi
Gitarınızın gövdesinde hangi manyetikten ses almak istediğimizi seçebildiğimiz kontrol düğmesi, ne çalmak istediğinize ve yapmak istediğiniz efekte göre iki manyetik arasında seçim yapmanızı sağlar.
Bazı özel gitarlarda her iki manyetiği birlikte kullanmak da mümkündür.

Kayış tutturma yeri
Bu küçük bağlantı parçası, jak çıkışı ile aynı yere yerleştirilmiştir. Burası enstrümanınıza kayış takmanıza olanak sağlar böylece gitarı omzunuzda taşıyarak ayakta çalabilirsiniz.
İdolünüz olan elektro gitaristleri taklit etmek istiyorsanız siz de bu yöntemi benimsemeye hazır olun!
Amfisinden perdelerine kadar elektro gitarınızın çerçevesini ve bileşenlerini anlamanız, farklı çalma teknikleri uygulayabilmeniz için oldukça önemlidir.
Elektro Gitarın Sapı
Elektro gitarın sapında temel olarak dört önemli parça bulunur. Gelin beraber inceleyelim.
1.Bölmeler
Klasik gitarda da olduğu gibi elektro gitarın sap kısmı bölmelere ayrılmıştır.
Bu bölmelerin sayısı gitardan gitara değişiklik gösterir. Ama genel olarak klasik gitarların akustik veya elektro gitarlara kıyasla daha az bölmesi olur.
Akortları çalmak için parmaklarınızı yerleştirmeniz gereken yer burasıdır.
2.Perdeler
Perdeler, bir gitarın klavyesi boyunca gömülü olan metalden (genellikle nikel ve pirinç alaşımı) yapılmış şeritlerdir. Bir klavyenin arkasındaki gitar klavyesine karşı bir dizgeye basmakla, bu dizenin titreşen uzunluğu değişir ve belirli bir nota oluşur.
Somun ve ilk metal perde arasındaki klavyedeki pozisyona "ilk perde" denir. İlk ve ikinci perde arasındaki klavyenin üzerindeki alana "ikinci perde" denir.
Klasik gitardan hem kalınlık hem de genişlik açısından daha ince olan elektro gitar klavyesi ise genelde 18 ile 24 arasında perde sayısına sahiptir.
3.Perde işaretleri
Her seferinde parmaklarınızı nereye koyacağınızı çözmek için perdeleri saymak çok zor olurdu değil mi. Gitaristlerin hayatını kolaylaştırmak adına çoğu elektro gitarda tanımlayıcı noktalar bulunur.
Bu işaretler yuvarlak nokta, kare, üçgen veya farklı bir dizaynda olabilir. Bu kolaylaştırıcı işaretler gitarın sap kısmında genellikle 5 ve 7. bölmelere yerleştirilir.
4. Gitar Telleri
Teller olmadan sap kısmı bir şey ifade etmezdi elbette. Elektro gitarların büyük bir kısmı altı tellidir. Örneğin Fender, Stratocaster, Telecaster, Jumbo, Ibanez, Epiphone, Gibson Les Paul, Yamaha, Dean gibi markaların gitarları genellikle altı tellidir.
İlki en kalın ve sonuncusu en tiz olan teller, sap kısmına düz durmasını sağlayan bir baskı uygular. Bu nedenle gitarınıza zarar vermek istemiyorsanız kopan telleri bir an önce değiştirmeniz oldukça önemlidir.
Ayrıca on iki telli gitarlara rastlamak da mümkündür.

Gitarın Kafa Kısmı (Headstock)
Son olarak gitarın kafa kısmına geldik. Bu kısımda gitarınızı çalmadan önce tellerin birer birer akordunu yapacağınız ayar burguları bulunur.
Burgular
Bu küçük ayar düğmelerini çevirerek tellerin akordunu yapabilirsiniz. Gitarın telleri ne kadar gerginse o kadar tiz bir ses çıkarır.
Truss Road Ayar Vidası
Truss road, sap içinde boylu boyunca uzanan bir vidadır. Sapa ön taraftan asılan tellerin sapı eğmesini engellemek için ters gerilim yaratır. Bu vida gerilim seviyesini ayarlar.
Vida Somunu
Bu parça tellerin titreşiminde önemli bir rol oynar, böylece mükemmel tremoloyu elde edebilirsiniz!
Somun gitarın kafasıyla sapı arasına yerleştirilir. Sert bir naylondan yapılan bu parça aynı zamanda tellerin sap kısmından daha ilerisinin titreşmesini de önler.
Küçük delikler tellerin düzgün bir şekilde çalınabilmesini sağlar.
Kendi kendinize elektro gitar çalma tekniklerini öğrenmek ve online gitar dersi alarak bu çalma tekniklerini pekiştirmek ister misiniz?
Gitarın parçalarını artık öğrenmiş oldunuz. Keşke elektro gitar çalmayı öğrenmek de bu kadar kolay olsaydı!
Elektro gitar oldukça karmaşık bir enstrümandır ancak azimli olur ve düzenli çalışırsanız hedeflerinize kısa sürede ulaşmayı başarabilirsiniz!
Özel ders öğretmenleri ve öğrencilerini buluşturan platform