İçerik Başlıkları
"Ben gitarım beni nereye savurursa oraya giderim." - Angus Young
Gitar, bir şeyler çalmayı öğrenmek isteyenlerin en çok tercih ettiği enstrümanlardan biri. Bu, bu aleti çalmanın kolay olduğunu göstermiyor tabii ki. Tüm müzik aletlerinde olduğu gibi gitar çalmayı öğrenmek de çok emek, hırs ve ilgi ister.
İyi bir gitarist olmanız gitarı çalmayı sevip sevmemenize de bağlıdır. İster sol elinizle çalın ister sağ, ister klasik gitarist olmak isteyin ister bir "metalhead" olun; Gibson Les Paul, Fender Stratocaster veya B.C. Rich çalarken sahip olmanız gereken en önemli özelliklerden biri de sabırdır.
Sizde gitar dersleri alarak geleceğin ünlü yıldızı olabilirsiniz.
Online gitar dersi Superprof ile artık çok basit.
Bu makalemizde hard rock gitar tekniklerinden ve hard rock ve metal müziklere gitarınızla nasıl eşlik edebileceğinizden bahsedeceğiz.
AC/DC veya Metallica çalmaya hazır mısınız?
Blues'un Varisi Hard Rock
Hard rock, 1960'ların ortasında blues rock hareketi sırasında ortaya çıktı. Agresif vokaller, distorsiyonlu gitarlar, coşkulu davul ritimleri ve pentatonik gam (5 farklı nota içeren gamlar) gibi blues elementlerini içeriyor. Bazen klavye ve piyano da kullanılabiliyor.

Hard rock ikili bir ritimle çalınırken blues türünde üçlü bir ritim kullanılıyordu. Metaldeki kadar efekt pedalları da kullanılmıyordu. 1980'lerde hard rock sayesinde; heavy metal, grunge, punk rock gibi birçok farklı tür ortaya çıktı.
Peki, rock müzikte en çok kullanılan akorları öğrenmek ister misiniz?
Power Chords Önemi
Power chords rock müzikte her yerde görülebiliyor. Özellikle hard rock ve metal şarkılarda bol bol kullanılıyor. Çünkü bu akorlar hem kolay çalınabiliyor hem de amfiden çok güçlü sesler çıkarabiliyor. Parmaklarınızı nasıl tutacağınızı öğrendikten sonra bu akorları gitarın sapında istediğiniz yerde çalabiliyorsunuz! Power chords genelde en üstteki üç telde (E, A ve D telleri) çalınıyor.
Mesela E power akoru (E5) şöyle çalınıyor:
- Boş E teli
- A ve D tellerinde ikinci perdeler
D5:
- Boş D teli
- D telinde ikinci perde ve G telinde üçüncü perde
A5:
- Boş A teli
- D ve G tellerinde ikinci perdeler
Hafif ve güçlü ritimlerle bu akorları çalmayı deneyin. Blues ve rock müziğin bir karışımını elde edeceksiniz!
Minör Pentatonik, Blue Note ve Miksolidyen Modu
Hard rock türünün blues müzikten geldiğini söylemiştik. Tabii bu türde notalar biraz daha sert, biraz daha distorsiyonlu oluyor. D minör pentatonik gamını kullanmayı hemen öğrenmeye başlayın. Rock gitaristlerin çok sevdiği farklı teknikleri kullanarak öğreniminizi eğlenceli hâle getirin:
- Bend
- Vibrato
- Picking
- Double Stop
- Release
Blue note jazz ve blues türlerinde kullanılan bir notadır ve normalden biraz düşük bir tonda (çeyrek veya yarım ses) çalınır. Blues'da üzüntüyü veya nostaljiyi simgelemek için kullanılabiliyor.
Peki, miksolidyen modu nedir?
Herhangi bir majör gamın 5. derecesine kurulan moda denir. 5. dereceden başlar ve oktavında son bulur. Aralıkları T-T-Y-T-T-Y-T şeklindedir.
Bu gibi konular kafanızı karıştırıyorsa Superprof'taki bir gitar öğretmeninden işin tüm inceliklerini öğrenebilirsiniz!
Sağ Elde Metal Gitar Teknikleri
Sağ elinizin pozisyonu (solaksanız sol elinizin pozisyonu) çok önemlidir. Bu elinizle farklı ritimler tutabilir ve çalmak istediğiniz tellere dokunarak diğerlerini saf dışı bırakabilirsiniz.

Metal müzik birçok farklı türü bünyesinde barındırır.
Bazı metal müzik türleri:
- Heavy metal
- Symphonic metal
- Stoner metal
- Funk metal
- Speed metal
- Power metal
- Thrash metal
- Black metal
- Sludge metal
- Death metal
Rock müzikten türeyen metal müzik Black Sabbath, Iron Maiden ve Metallica gibi gruplarla popülerite kazanmıştır. Farklı deneyimleri içerisinde barındıran bol çeşitli bir müzik türüdür. Farklı deneyimlere farklı enstrümanlar da dâhil tabii ki. Klarnet, saksafon, mandolin... Aklınıza ne gelirse, bu türde tüm aletlere yer var! Metal müziğin kalbinde yaratıcılık yatar. Ritmi uydurabildiğiniz sürece birçok farklı enstrümanı bir araya getirebilirsiniz!
Ancak elektro gitarın hemen hemen tüm metal şarkılarda yer aldığını söyleyebiliriz. Tüm metal türlerinin ortak noktası da budur. Gitar sayesinde ritmik ve melodik parçalar elde edilir. Yani metal müzik için elektro gitar vazgeçilmezdir diyebiliriz.
Gitara yeni başlayan biri olarak bu türde kullanılan teknikleri iyice öğrenmek için egzersizlerle parmaklarınızı esnetmeniz gerekebilir.
Downpicking
Downpicking ile gitarınızda daha güçlü ve agresif sesler elde edebilirsiniz. Ancak mükemmeli yakalamadan önce bol bol pratik yapmanız gerektiğini unutmayın. Alternate picking tekniğinden çok daha karmaşık bir tekniktir.
Tellere yukarı doğru dokunmadan penanızı aşağı doğru hareket ettireceğinizden bileğiniz bu teknikte çok önemli bir rol oynuyor. The Ramones'dan Johnny Ramone bu tekniği şarkılarında bol bol uygulamıştır. Konserlerinde şarkıları 200bpm'de çaldığı bile oluyordu! Downpicking tekniğinde ustalaşmak için pratik yaparak bileğinizi bu harekete alıştırmalısınız.
Alternate Picking
Penanızı hem yukarı hem aşağı doğru hareket ettireceğinizden ritim tutmanız çok daha kolaydır. Bu tekniği Dream Theater'dan John Petrucci kadar ustalıkla uygulamak için hız kazanıp parmaklarınızı alıştırmanız gerekecek. Bu gibi tekniklerde kendinizi geliştirdikten sonra heavy metal şarkıları çalarken farklı şeyler deneyebilirsiniz.
Sweep Picking
Bu tekniği popüler kılanın caz gitarist Franck Gambale olduğunu söyleyebiliriz. Penayı yukarıdan aşağıya doğru tellerin üzerinde tek tek kaydırırken notayı çaldıktan hemen sonra teli susturmanız gerekiyor. Notalar genelde arpej tekniğiyle çalınıyor ancak aynı anda çalınmıyorlar.
Avuçla Kapatma (Palm Muting)
Sağ avucunuzun yanıyla telleri susturma tekniğine verilen isimdir. Şarkılarınıza vurmalı efektler ekleyerek daha dinamik hâle getirebilirsiniz.
Daha metal bir ses elde etmek için power chords çalarken avuçla kapatma tekniğini deneyin. Downpicking, alternate picking ve sweep picking tekniklerini uygularken de palm muting tekniğini uygulayabilirsiniz.
Bu tekniklerde kendinizi geliştirdikten sonra kendi şarkınızı yazmaya başlayabilirsiniz!
Gitarda Çalınabilecek Hard Rock ve Metal Şarkılar
Biraz teori kısmını öğrendiğinize göre artık pratik yapmaya başlayabilirsiniz!

Kolay Hard Rock Şarkılar
Hard rock denince aklınıza ilk ne geliyor?
Tabii ki AC/DC!
Hard rock eğer bir grup olsaydı kesinlikle AC/DC olurdu diyebiliriz!
Gitarınızla hard rock türüne giriş yaparken bazı klasikleri çalmayı öğrenebilirsiniz:
- AC/DC: Black in Black, Whole Lotta Rosie, Shoot to Thrill
- Aerosmith: Mana Kin, Same Old Song and Dance, Love in an Elevator
- ZZ Top: La Grange
- Alice Cooper: Schools Out for Summer, Poison
- Skid Row: Youth Gone Wild
- Jimi Hendrix: Voodoo Child
- Led Zeppelin: Whole Lotta Love
- Poison: Talk Dirty to Me
- Free: All Right Now
İnternette tablarını bulup pratiklere hemen bugün başlayabilirsiniz!
Yeni Başlayanlar için Metal Şarkılar
Metal yeni başlayanlar için zor bir tür olabilir. Efsanevi sololarla güçlü akorları birleştirirken hızınızı iyi ayarlamanız gerekir. Basit rifflerle başlayarak parmaklarınızı yavaş yavaş esnetebilirsiniz:
- Rammstein'ın çoğu şarkısı
- Marilyn Manson yeni başlayanlar için kolay olabilir
- Iron Maiden: Fear of the Dark
- Metallica: For Whom the Bell Tolls, Enter Sandman, Fight Fire with Fire, Seek and Destroy
- Black Sabbath: Black Sabbath, Iron Man
- Limp Bizkit: Take a Look Around
- Deftones: My Own Summer
- System of a Down: Suite Pee
- Sodom: Agent Orange
- Nightwish: Ocean Soul
- Slayer: South of Heaven
- Dragon Force: Through the Fire and Flames
- Saxon: Motorcycle Man
- Motorhead: Ace of Spades
Hard Rock ve Metal Gitar Sözlüğü
Çalmak istediğiniz gitar ister akustik ister elektro olsun, hangi türü çalmak isterseniz isteyin öğrenmeniz gereken bazı terimler olacaktır. Diğer makalelerimizde de bazı terimlere ve öğrenmeniz gereken konulara yer verdik. Bu nedenle gitarla alakalı diğer yazılarımıza da göz atmayı unutmayın!
Gitarda akıcı olmak istiyorsanız bol bol araştırma yapmalı, pratik yapmaya hazır olmalı ve kendi hevesinizi asla kırmamalısınız. Farklı türlerde şansınızı deneyebilir, deneyiminizi ilginç kılabilirsiniz.
Akort Cihazı (Tuner)
Akort cihazını bass gitarınız ve elektro gitarınız da dâhil olmak üzere herhangi bir enstrümanın akordunu ayarlamak için kullanabilirsiniz. Akustik gitarların akordunu cihazdaki mikrofonu kullanarak ayarlayabilirsiniz. Elektro gitarların akort cihazında ise genelde bir jak girişi olur. Böylece gitarınızı cihaza bağlayabilirsiniz. İyi akort cihazlarının çoğunda hem mikrofon hem de jak girişi bulunur.
Kapo
Kapo, gitarda daha ince sesler (daha yüksek notalar) elde etmek için klavyenin üstüne yerleştirilir. Kapoyu tüm müzik türlerinde kullanabilir, farklı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Özel ders öğretmenleri ve öğrencilerini buluşturan platform