Yemek yemeyi hepimiz çok seviyoruz, bu doğru. Hele Türk mutfağının geniş yelpazesinde bol kalorili öyle müthiş seçenekler var ki! Önümüze gelen dondurmalı künefeye, bol tereyağlı ve kaşarlı muhlamaya veya birkaç dilim su böreğine nasıl hayır diyebiliriz? Aklımızı çelen daha onlarca yiyecek var. Peki bunca bol kalorili ve lezzetli seçenek varken sağlıklı yaşamak, az kalorili beslenmek ve diyet yaparak daha iyi bir forma kavuşmak isteyenler neler yapmalı bunları biliyor musunuz?
Aslında kalori oranı düşük, besin değeri yüksek tariflerle kilo kontrolü yaparken aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin ögelerini karşılayabilirsiniz. Az kalorili yemekler, dengeli bir diyetin temel taşlarından biridir.
İşten ya da okuldan çıkıp eve geldiğinizde her gün kafanızda "Diyette öğlen ne yenir? Diyette akşam ne yesem?" gibi soru işaretleri beliriyorsa ve en az kalorili ne yiyebilirim? diye düşünüyorsanız, sizi yormadan kolayca hazırlayabileceğiniz ve afiyetle tüketebileceğiniz az kalorili diyet akşam yemeği ve diyet tatlı tarifleri şimdi sizlerle.
Zayıflatan ödem söktürücü Smoothie tariflerini keşfedin!
Az Kalorili, Pratik ve Lezzetli Diyet Yemek Tarifleri
Sağlıklı beslenmek, hem fiziksel hem de zihinsel iyilik halimizi korumanın en önemli yollarından biridir. Ancak, sağlıklı beslenmenin sıkıcı ya da lezzetsiz olması gerektiği düşüncesi, birçok insanın azimle başladığı diyeti sürdürememesine sebep olur. Oysa ki, doğru malzemelerle hazırlanmış pratik ve az kalorili diyet yemekleri ile hem lezzetli hem de besleyici öğünler hazırlamak mümkün!
Kabak Spagetti

Malzemeler
- 2 adet kabak
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates sosu
- Tuz, karabiber, fesleğen
Yapılışı
- Kabakları spiral kesiciyle spagetti şeklinde kesin.
- Tavada zeytinyağını ısıtıp sarımsağı soteleyin.
- Kabak spagettiyi tavaya ekleyip 2-3 dakika pişirin.
- Üzerine domates sosu ekleyerek fesleğenle süsleyin. Az kalorili, hafif ve lezzetli bir alternatif olarak servis edin.
Kuşkonmazlı Fırın Somon

Malzemeler
- 2 adet fileto şeklinde somon
- 1 demet kuşkonmaz
Marinesi için;
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet portakalın suyu
- 1 adet limonun suyu
- 2-3 diş sarımsak
- Tane karabiber
- Tuz
- Kekik
- 2 adet defne yaprağı
Üzeri için;
2 ince dilim limon
2 ince dilim portakal
Yapılışı
- Somonları bir kaba alın üstüne dövülmüş sarımsak, zeytinyağı, portakal suyu, limon suyu, karabiber, kekik, tuz ve defne yapraklarını ilave edin iyice yedirin en az 1-2 saat olmak şartıyla vaktiniz varsa 8-10 saat buzdolabında dünlendirin.
- Diğer taraftan kuşkonmazları yıkayıp saplarını ayıklayın ve kurutun.
- Dinlenen somonları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin üzerine alın.
- Marine için hazırladığınız sosa kuşkonmazları da batırıp çıkarın tepsiye somonların yanına dizin.
- Balıkların üzerine 1er dilim portakal ve limon ile marine sosunun içindeki defne yapraklarını ilave edin.
- Son olarak somonların üzerine biraz tane karabiber bastırarak ilave edin.
- Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dk. Kontrollü bir şekilde pişirin.
- Pişen somonların üzerine biberiye, dereotu, yanına haşlanmış brokoli veya çeşitli yeşilliklerle servis edin.
Soğuk Ayran Aşı Çorbası
Malzemeler
- 1 su bardağı kırık yarma
- 9 su bardağı su
- 1 su bardağı haşlanmış (pişirilmiş) nohut
- 1, 5 su bardağı yoğurt
Üzerinin yağ sosu için,
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı nane
Çorbayı sıcak olarak servis edecekseniz yoğurt ile karıştırdıktan sonra kızdırılmış zeytinyağında nane ve acı kırmızı pul biberi yaktıktan sonra üzerine gezdirin ve servis edin.
Yapılışı
- Geniş bir tencereye iyice yıkanan yarma alınır.
- Üzerine soğuk su ve nohut ilave edilerek ocak yakılıp tuzu ilave edilir, orta ateşte tencere kapağı kapatılmadan kaynayana dek pişirilir (Yaklaşık 20-25 dk.) ♨
- Yarma yumuşadıktan sonra ocak kapatılır ve çorba soğumaya bırakılır.
- Ayrı bir kapta yoğurt iyice çırpılır. Soğuyan çorbanın üzerine dökülür ve karıştırılır.
- Diğer taraftan uygun bir tavaya sıvı yağ ve tereyağı alınır ocak yakılır.
- Yağlar eriyince üzerine 1 tatlı kaşığı nane dökülür.
- Yağ biraz soğuduktan sonra çorbaya ilave edilir ve soğuk ayran aşı çorbası servise hazır.👍 Soğuk soğuk tüketilir😇
Diyetteyken tatlı krizleriyle başa çıkmanın yolu bu yazıda saklı!
Karnabahar Kısırı

Malzemeler:
- 1 adet karnabahar
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 adet limon
- 1/2 demet maydanoz
- 3-4 dal marul
- 2-3 dal taze soğan
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1/4 çay bardağı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
Hazırlanışı:
1.Karnabaharı güzelce yıkadıktan sonra rondodan geçirin. Bulgur boyutunda olacak.
2.Tavaya yağı alın soğanları soteleyin. Salçaları da ekleyerek kavurun.
3.Rondodan geçirdiğiniz karnabaharları da ekleyerek 10 dakika kadar karıştırarak pişirin.
4.Piştikten sonra derin bir kaba alın ve ılınmasını bekleyin.
5.Maydanozu, yeşil soğanı ve marulu ince ince kıyın ve karnabahara ekleyin.
6.Üzerine tuz ve baharatları ekleyin. Limon suyu ve nar ekşisini de ekleyip güzelce karıştırın.
7.Cevizi de ekleyip karıştırdıktan sonra afiyetle tüketin.
Karnabahar Kısırı Tarifinin Pişirme Önerisi
Lahana turşusu yerine, kornişon turşusu ya da çiğ kırmızı lahana kullanabilirsiniz.
Yoğurtlu Susamlı Fırınlanmış Sebzeler

Malzemeler
- 300 gram taze fasulye
- 1 adet havuç
- 1 adet kapya biber
- 1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- Tuz
Yoğurt yatağı için;
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı tahin
- 2 yemek kaşığı kavrulmuş susam
- 1 diş sarımsak
- Tuz
Yapılışı
- Taze fasulyeyi ayıklayıp ortadan ikiye uzunlamasına kesin (julyen).
- Havuç ve kapya biberide julyen kesin.
- Derin bir kaseye fasulye, havuç ve kapya biberi alın.
- Zeytinyağ, tuz ve kavrulmuş susamı ekleyin. İyice karıştırın.
- Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yayın.
- 200 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika ara sıra karıştırarak pişirin.
- Yoğurt yatağı için süzme yoğurt, yoğurt, tahin, tuz, kavrulmuş susam ve rendelenmiş sarımsağı karıştırın.
- Servis tabağına alın.
- Üzerine fırınlanmış sebzeleri ilave edin.
- En son hafif zeytinyağ gezdirin.Afiyet olsun 😋
Diyet Patlıcan Oturtma

Malzemeler
- 250 gr kıyma
- 2 adet domates
- 3 adet patlıcan
- Soğan
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- Tuz
- Karabiber
Nasıl Yapılır?
- 3 adet patlıcanı alacalı soyup 10 dakika tuzlu suda bekletiyoruz.
- Ardından küçük bölüp 200 derece fırında yağlı kağıdın üzerinde 15 dakika pişiriyoruz.
- Tencerenin dibini ıslatacak kadar zeytinyağı döküp soğanları kavuruyoruz.
- Ardından kıyma, biber ve baharatları ekleyip kavuruyoruz.
- Fırından çıkan patlıcanları karışımın üzerine ekliyoruz ve domatesleri ilave ediyoruz. Ben domates püresi kullandım, tavsiye ederim daha pratik oluyor.
- Üzerine su ilave edip 15 dakika kısık ateşte pişiriyoruz.
- Yanında yoğurt veya kepekli pilav ile tam bir diyet yemeği. Afiyet olsun.
Tavuk Yahnisi Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler
- 2 parça tavuk bonfile
- 2 adet havuç
- 2 adet patates
- 1 adet kuru soğan
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- 3-4 diş sarımsak
- Kekik
- Tuz
Yapılışı
- Tavuk, havuç, patates ve kuru soğanı doğrayalım. Düdüklü tencereye alalım biraz sıvı yağ döküp kavuralım.
- Baharatları ve sarımsağı ilave edip yaklaşık 3-3,5 su bardağı sıcak su ilavesi yapalım.
- Düdüklü tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte 15-20 dakika pişirelim. Yemeğimiz hazır, Afiyet olsun…
Börek Tadında Sebzeli Fırın Mücver
Malzemeler
- 2 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy havuç
- 1/2 demet maydanoz
- 2 adet kapya biber
- 1kg pırasa (ayıklanmış, temizlenmiş)
- 4 adet yumurta
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 6 yemek kaşığı süt
- 4 tepeleme yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 paket kabartma tozu
Üzeri için:
- 150 gram kaşar peyniri
- 1 yemek kaşığı çörek otu
Yapılışı
- Havuçları ve patatesleri kabuklarını soyduktan sonra derince bir kaba rendeleyin.
- Üstüne incecik doğradığınız maydanozları, kapyaları ekleyin. Son olarak ince ince doğradığınız pırasaları da ekleyin.
- Ayrı bir kapta yumurtaları, yağ, süt ve unla karıştırın. Kabartma tozu ve baharatları ekleyip karıştırın.
- Hazırladığınız bu karışımı sebzelerle birleştirip ellerinizi kullanarak güzelce harmanlayın. Tabanına yağlı kâğıt serdiğiniz bir borcama dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin.
- Yaklaşık 25 dakika bu şekilde piştikten sonra fırından alın ve rendelediğiniz kaşarları serpin.
- Çörek otu ve susam da serptikten sonra tekrar fırına verin ve 15 dakika daha kaşarlar eriyip kızarana dek pişirin. Ardından fırından alın ve ılıklaştıktan sonra dilim dilim servis edin.
Evde kendi ekmeğinizi yapmayı hiç denediniz mi?
Şimdi de hazırlaması kolay, doyurucu ve az kalorili diyet salata tarifleri gelsin...
Nar Ekşili Nohut Salatası

Malzemeler
- 250 gram haşlanmış nohut
- 10 adet cherry domates (ortadan ikiye kesilmiş)
- 2 adet salatalık (küp kesilmiş)
- 1/2 bağ dereotu
- 1/2 bağ taze nane
- 1/2 bağ taze soğan (ince ince kesilmiş)
Sosu için
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1/2 adet limon suyu
- 4 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1/2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
Nohut, önceden haşlanmış ve soğumuş bir şekilde salatayla buluşursa diğer malzemelerin tazeliğini korumasını sağlayacaktır. Salatayı ılık yemeyi tercih ederseniz nohutu en son koyup anında servis edebilirsiniz.
Yapılışı
- Haşlanmış nohut, cherry domates, salatalık ve tüm yeşillikleri bir kaseye alıp malzemeleri ezmeden birbirine karışacak şekilde harmanlayın.
- Ayrı bir kasede zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisini tuzu ekledikten sonra homojen bir karışım elde edene kadar çırpın.
- Sosu salatanın içine ekleyip karıştırın.
- Kaselere bölüştürüp servis edin.
Ton Balıklı Kinoa Salatası

Malzemeler
- 1/2 su bardağı haşlanmış kinoa
- 1 kutu ton balığı (160 gr)
- 6 adet cherry domates
- 10 yaprak marul
- 1 adet salatalık (ince doğranmış)
- 4 dal dereotu (ince kıyılmış)
Sosu İçin:
- 1/2 adet limonun suyu
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1/4 çay bardağı zeytinyağı
- 1/2 çay kaşığı tuz
Kinoayı, pişirme işlemi öncesinde 1- 2 saat kadar bol suda bekletir ve acı suyunu süzdükten sonra haşlarsanız daha kısa sürede hazırlayabilirsiniz.
Yapılışı
- Kaseye marulları alın.
- Üzerine domatesleri ekleyin.
- Üzerine ton balığı ve kinoayı da ekleyin.
- Tüm sos malzemelerini bir kasede karıştırın.
- Yeşillikler ile sosu buluşturun. Güzelce karıştırın.
- Ton balıklı kinoa salatası hazır. Afiyet olsun!
Diyet Sezar Salata

Malzemeler
- 2 adet tavuk göğsü
- 10 yaprak marul
- 2 dilim ekmek
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Yoğurt sosu için:
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/4 adet limonun suyu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
- Ekmekleri küp küp doğrayın, pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine aktarın. 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip 190 derecede önceden ısıtılmış fırına verin.
- Ekmekler kızarana kadar 10 - 15 dakika pişirin. Ardından fırından alın. Ekmekler kızarırken bir tavaya geriye kalan zeytinyağını aktarın. Tavuk göğüslerini tuz ve karabiber ilave ederek arkalı önlü kızartın.
- Pişen tavuğunuzu dilediğiniz boyutlarda doğrayın.
- Marullarınızı güzelce yıkayıp doğrayın ve bir kaba aktarın. Sos malzemelerinin tamamını bir kapta karıştırıp güzelce çırpın ve marulla harmanlayın.
- Üzerine kızarttığınız ekmekleri (krutonları) ve tavukları aktarın. Karıştırarak servis edin. Afiyetler olsun!
Diğer Hızlı ve pratik akşam yemekleri tariflerine yer verdiğimiz yazımızı da inceleyebilirsiniz.