Dürüst olalım, dışarıdan yorgun argın geldiğimizde bir de evde yemekle uğraşmak gözümüzde büyür ve çoğu zaman hızlıca makarna haşlamak en pratik çözüm gibi gelir. Dışarıdan yemek söylemek istesek de seçenekler belli olduğu için genelde ya pizza ya döneri seçeriz ancak bunlar da bir yerden sonra sıkıcı gelmeye başlar. Sulu anne yemeğini özleriz fakat yapması çok uzun sürecek diye düşündüğümüz için buna da üşeniriz. Sonra gelsin yine aynı döngü!
Bugün bu döngüyü kırmak için buradayız. Aslında evde pratik yemekler hazırlamak sandığınız kadar yorucu ve zorlayıcı değil. Tamam canım kuru dolma yapın, sarma sarın, börek açın demiyorum. Basit ve hızlı bir tarifle de oldukça lezzetli akşam yemekleri hazırlayabilirsiniz.
Üstelik evde akşam yemeği hazırlamak, sadece daha sağlıklı değil, aynı zamanda bütçe dostu bir seçenektir. Eğer siz de kolay yemek tarifleri ile hem lezzetli hem de ekonomik akşam yemekleri hazırlamak istiyorsanız, sizin için seçtiğimiz menülere bayılacaksınız!
Evde kendi ekmeğinizi yapmayı hiç denediniz mi?
Sizce bu yemek tariflerinden hangisi en pratik olanı?
Ratatuy Tarifi

Fransız mutfağından gelip mutfaklarımıza giren, sıra sıra dizilmiş sebzelerin o uyumlu görüntüsü ile sevgimizi kazanan asıl adı "ratatouille" pratik akşam yemekleri için ilk önerimiz. Menülerinizi zenginleştirecek, sebze yemeği sevenlerin gözdesi olacak ratatouille'u sizlerin de denemesini şiddetle tavsiye ediyoruz.
Özenle dilimlenmiş ve kızartılmış kabak, patlıcan, domates ve patates güçlerini birleştiriyor. Üzerine de domatesli, baharatlı bir sos. Tabii bir de kaşar peyniri ile taçlandırıyoruz ratatouille'umuzu. Yapımı kolay, yemesi zevkli bu güzel yemeğin tarifini kaydedin hemen. Hafif ve pratik bir akşam yemeği ile akşamınızı rahat geçirmek istiyorsanız sıvayın kolları, girin mutfaklara. Bu akşam yemekte ratatouille var. 😊
Malzemeler
- 2-3 adet kabak
- 2-3 adet patlıcan
- 3-4 adet domates
- 3-4 adet patates
Sebzeleri aynı kalınlıkta kesmeye özen gösterin, böylece görüntü de daha güzel olur.
Sosu İçin;
- 3-4 domates
- 1 adet büyük soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 2-3 adet sivri biber
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
- Pul biber
Üzeri İçin;
- Rendelenmiş kaşar peyniri
Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları yuvarlak şeklinde doğrayalım ve tuzlu suda bekletelim.
- Bu arada sosumuzu hazırlayalım. Soğanı ince doğrayalım ve yağda kavuralım.
- Hafif kavurduktan sonra, doğranmış sarımsak ve sivri biberimizi ekleyelim.
- 2-3 dakika kavuralım ve kabuksuz doğranmış domatesi ve tereyağı ekleyelim. 2-3 dakika pişirelim.
- Baharatları ekleyelim ve altını kapatalım.
- Bir tepsi ya da borcam içine sosu dökelim.
- Sebzeleri aynı kalınlıkta yuvarlak doğrayalım ve tuzlayalım.
- Sıra ile üst üste dizip, hafif yatırarak sosun üzerine yerleştirelim.
- Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, 180-200 derece ısıtılmış fırına koyalım.
- 20 dakika üstü kapalı pişirelim.
- Sonra folyoyu kaldıralım ve tam pişene kadar fırında bekletelim.
- Piştiğinde üzerine kaşar peyniri dökelim ve hafif kızarana kadar tekrar fırına koyalım.
Tepside Kumpir
Dışarıda yediklerinizden farksız hatta daha lezzetli olacak tepside kumpir tarifine hazır mısınız! Haşlanan patateslerin ezilip tereyağı ile buluşması ile başlayan ve üzerine istediğiniz diğer malzemeleri ekleyebileceğiniz bu pratik tarife her yiyen bayılacak. İster çocuklarınıza hazırlayın ister misafire her masada kapış kapış gidecek tarifimizin malzemelerine ardından da yapılışına bakalım.

Malzemeler
- 6-7 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı konserve mısır
- 1. 5 su bardağı haşlanmış bezelye
- 1. 5 su bardağı haşlanmış havuç
- 1. 5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- sosis veya sucuk dilimleri
- Yeşil ve siyah zeytin
- 1 çay bardağı kornişon turşu (halka halka doğranmış)
- 1 tatlı kaşığı salça
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- Patatesleri haşlayıp ezelim. İçine tereyağı, tuz ve 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip karıştıralım.
- Püreyi yapışmaması için yağlanmış ya da su ile ıslatılmış borcama elimizle bastırarak her tarafa eşit gelecek şekilde yayalım.
- Ayrı bir tavada bir tatlı kaşığı salça ile halka halka doğranmış sosisleri soteleyelim ve patatesin üzerine yayalım.
- Onun üzerine halka halka doğranmış zeytinleri, kornişon turşu, mısır, havuç ve bezelye karışımını dökelim.
- En üstüne kalan kaşar peynirini serpiştirip 200 derece fırında kaşarlar eriyene kadar pişirelim.
- Ketçap ve mayonez eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun.
Bezelyeli Sulu Yemek

Üç rengin muhteşem görüntüsü, en faydalısı, en lezzetlisi tabii ki de patatesli, havuçlu bezelye yemeğidir. Sevmeyenine çok nadir rastlanan bezelye yemeği, 7'den 70'e herkesin aile evinde pişen ve sevilerek tüketilen bir yemek. Bu lezzetli patatesli, havuçlu bezelye yemeğini denemeyi ve tarifi defterinize eklemeyi unutmayın. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler
- 2 adet büyük boy patates
- 1 adet büyük boy havuç
- 1 kilogram ayıklanmış bezelye
- 2 adet küçük boy soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2,5 çay kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı pul biber veya kırmızı toz biber
- 2,5 su bardağı sıcak su
- Az sıvı yağ
Nasıl Yapılır?
- Soğanları yemeklik doğrayıp, az sıvı yağda (3-4 kaşık) kavuralım.
- Patatesleri ve havuçları küçük küpler halinde doğrayalım.
- Soğan kavrulunca, salçayı ekleyip birkaç dakika karıştıralım.
- Patates, havuç ve bezelyeleri ekleyelim.
- Tuzunu ve pul biberini de atıp, birkaç dakika daha karıştıralım.
- Sıcak suyu ekleyin ve kısık ateşte 40 dakika kadar yemeğinizi pişirelim.
Dilerseniz bu yemeği patatesli veya et kavurmalı da yapabilirsiniz. İki türlü de şahane oluyor!
Fırında Patatesli Tavuk

Malzemeler
- 6 adet kemiksiz but eti veya tavuk pirzola
- 2 adet orta boy patates (fırın kabınıza göre 1 adet olabilir)
- 1adet büyük boy domates
- 1 adet biber
Fırında patatesli tavuğun sosu için:
- 1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
- 2 diş rendelenmiş sarımsak
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1,5 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Nasıl Yapılır?
1.Marine sosu için uygun bir kap içerisine rendelenmiş sarımsak, baharatlar, salça, sıvı yağ, tuz alınarak karıştırılır.
2.Hazırlanan sosun içerisine tavuklar alınır ve güzelce sosa bulanır ve ardından uygun bir fırın kabına alınır.
3.Kalan sosa elma dilimi kesilen patatesler eklenerek onlarda güzelce harmanlanır ve tavukların yanına eşit şekilde pay edilir.
4.Ardından yeşil biberler ve kırmızı biberler uzun şeritler halinde doğranır. Domates elma dilimi şeklinde kesilir. Eğer bu aşamada çeri domates kullanırsanız ortadan kesmeniz yeterli olacaktır.
5.Arpacık soğanlar fırın kabına yerleştirilir.
6.Daha sonra doğranan kırmızı biber, yeşil biber ve domates üzerlerine yerleştirilir.
7.Üzerinin sosu için kasede su ve salça, salça çözününceye kadar karıştırılır ve yemeğin üzerine gezdirilir.
8.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 40-50 dakika pişirilir. Fırında patatesli tavuk servise hazır.

Ton Balıklı Kinoa Salatası Tarifi
- 1/2su bardağı haşlanmış kinoa
- 1 kutu ton balığı (160 gr)
- 6 adet cherry domates (ikiye kesilmiş)
- 10 yaprak marul (yıkanmış, doğranmış)
- 1 adet salatalık (ince doğranmış)
- 4 dal dereotu (ince kıyılmış)
Sosu İçin:
- 1/2 adet limonun suyu
- 2yemek kaşığı nar ekşisi
- 1/4çay bardağı zeytinyağı
- 1/2çay kaşığı tuz
Kinoayı, pişirme işlemi öncesinde 1- 2 saat kadar bol suda bekletir ve acı suyunu süzdükten sonra haşlarsanız daha kısa sürede hazırlayabilir ve daha lezzetli bir tat elde edersiniz.
Nasıl Yapılır?
- Kaseye marulları alın
- Üzerine domates ve salatalığı ekleyin
- Üzerine kinoa ve ton balığını da ekleyin
- Ayrı bir kasede tüm sos malzemelerini karıştırın
- Yeşilliklerle bu sosu buluşturun ve güzelce karıştırın
- Ton balıklı kinoa salatası hazır. Afiyet olsun!
Diyet öğünleri için doyurucu ve besleyici seçeneklere göz atın!
Sebzeli Bulgur Pilavı

Malzemeler
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet patlıcan
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 su bardağı bulgur
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı sıcak su
Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları soyarak küçük küçük doğrayalım ve tuzlu suda 15-20 dk kadar bekletelim.
- Soğanı yemeklik doğrayalım ve pembeleşene kadar sıvı yağda kavuralım.
- Biberleri doğradıktan sonra tencereye ekleyelim ve soğanla birlikte kavurmaya başlayalım.
- Patlıcanların suyunu süzelim, tencereye ekleyerek 3-4 dakika daha kavurmaya devam edelim.
- Ardından küçük küçük doğranmış domatesleri ekleyelim ve karıştıralım.
- Salçamızı da ekleyerek son kez karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte, yaklaşık 3-4 dakika sebzeler pişene kadar bekleyelim.
- Pişen sebzelerin üzerine yıkayıp suyunu süzdüğünüz bulgurları ekleyip karıştıralım.
- Tuzu ve sıcak suyu da ilave ederek karıştıralım. Pilavın üzerini örtecek kadar su yeterli olacaktır.
- Tencerenin kapağını kapatarak kaynayana kadar önce yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte bulgurlar şişip yumuşayana kadar pişirelim. Pilavın suyu yetersiz gelip tencerenin tabanına yapışmaması için ara sıra kontrol etmeyi unutmayın.
- Suyu azalmış ancak hala pişmemiş ise bir miktar daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Pilav suyunu çekip göz göz olduktan sonra ocağı kapatalım. Daha sonra kapağın altına kağıt havlu sererek 15 dakika kadar demlendirelim.
- Sebzeli bulgur pilavı yanına tavuk sote yapabilirsiniz.
- Nohut yemeği de sebzeli bulgur pilavınız ile uyum içinde olacaktır.
- Fırında patates ile menünüzü tamamlayabilirsiniz.
- Bol yeşillikli salata ya da cacık ile sebzeli bulgur pilavınız oldukça lezzetli olacaktır.
Kabak Mücver

Kahvaltılarınızda, çay saatlerinizde sıcak ya da soğuk olarak tüketebileceğiniz son derece doyurucu kabak mücverini yemeye doyamayacaksınız. Kabak sevmeyenlere bile yedirtebileceğiniz bu lezzetli mücver tarifini mutlaka denemelisiniz. Köfteyi anımsatan görüntüsü ile herkesin beğenisini kazanacak, pratikliği ile sıkça tercih ettiğiniz bir yiyecek olacak. İçerisindeki yeşillikler ile adeta size görsel şölen yaşatacak. Yanında bir kase yoğurtla yemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 3 adet kabak
- Yarım su bardağı un
- 2-3 dal yeşil soğan
- Yarım demet maydanoz
- Bir tutam dereotu
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
Dilerseniz bu tariften 1 kabağı 1 patatesle değiştirerek de yapabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
- İlk olarak mücver malzemelerini hazırlayalım. Kabakları soyarak rendenin iri kısmında rendeleyelim.
- Yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu minik minik doğrayalım.
- Kabak Mücver harcını hazırlayalım. Yumurtaları derince bir kaba alalım.
- Üzerine un, pul biber, karabiber ve tuzu ilave edilerek pürüzsüz kıvam alana kadar çırpalım.
- Ardından suyunu iyice sıktığımız kabakları ve doğranmış dereotu, yeşil soğan ve maydanozu eklenerek karıştıralım. Mücver harcımız hazır.
- Mücveri tavada pişirelim. Teflon tavaya az miktarda sıvı yağ alalım.
- Isınan yağımıza kabak karışımından bir kaşık dökelim, çevirerek kızartalım.
- Mücverlerin her iki yüzü de kızardıktan sonra havlu kağıt serilmiş tabağa alalım.
- Kabak mücveri servis edelim. Mücverleri ister sıcak, isterseniz soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Aynı tarifi içine biraz zeytinyağı ve kabartma tozu ekleyerek fırında da pişirebilirsiniz.
Airfryer'da Çipura Tarifi

Malzemeler
- 2 adet çipura
- 1 adet limon
- 2-3yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tutam tuz
- 1 tutam kekik
- 1 tutam toz kırmızı biber
Nasıl Yapılır?
- Temizletip aldığınız çipuralarınızı yıkayıp suyunu süzdürün.
- Küçük bir kasede yağ, tuz ve baharatları karıştırın.
- Çipuraların içine ve dışına yağı fırça yardımıyla sürün.
- Limonu dilimleyip iç kısmına yerleştirin.
- Airfryer haznesine çipurayı alın. Balık pişirme ayarında güzelce kızarana kadar pişirin. Airfryer'da çipura tarifiniz hazır. Yanına mısırlı marullu bir salata ve ardından fırında helva lezzeti tamamlayacaktır.
Diyetteyken tatlı krizleriyle başa çıkmanın yolu bu yazıda saklı!
Mantı Tadında Kuskus
Mantı severlerin dikkatine! Geleneksel mantının hafif ve pratik bir versiyonunu sizlerle paylaşacağım. Çok az kıyma ile 2 kişilik nefis bir yemek yapabilirsiniz! Üstelik sosu enfes, yapımı ise çok kolay. Kuskus tarifini daha önce böyle denemediyseniz bir şans vermenizi mutlaka tavsiye ederiz. Hazırsanız sizi mutfağa geçelim. Şimdiden afiyet olsun!
Malzemeler
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 tutam tuz
- 250gram dana kıyma
- 250gram kuskus
- 3 su bardağı sıcak su
Sos İçin:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 4 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tutam kuru reyhan
- 1 tutam kuru nane
- 1 tutam sumak
- 1 tutam toz kırmızı biber
- 1 tutam tuz
- 1 su bardağı sıcak su
Servis İçin:
- 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 tutam maydanoz
Nasıl Yapılır?
- Geniş, derin bir tavaya zeytinyağı ve ufak küpler halinde doğranmış soğanları koyup tuz ekleyerek orta ateşte yumuşayana kadar soteleyin. Kıymayı da karışma ardından ekleyin ve rengi kahverengi olana kadar kavurmaya devam edin. Karışıma son olarak kuskusları ve sıcak suyu ekleyip karıştırın. Ocağın altını kısık konuma getirip kuskuslar yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirin. Bu aşamada su biterse az miktarda sıcak su eklemesi yapabilirsiniz.
- Sos için orta boy sos tenceresinde tereyağını eritip, içine dilimlenmiş ya da dövülmüş sarımsaklarla beraber salçaları koyup orta ateşte salçalar yumuşayana kadar 4-5 dakika kavurun. Kavrulan salçalara baharatları ve tuzu ekleyip 1 dakika kadar daha kavurup sıcak suyu ekleyin ve ocağın altını kısıp sos koyulaşana kadar 2-3 dakika daha pişirin.
- Yemeği servis ederken tabaklara önce kıymalı kuskusu, üzerine salçalı baharatlı sosu koyun, son olarak yoğurt ve kıyılmış maydanoz ekleyip sıcak olarak servis edin.
- Mantı tadında kuskus hazır. Afiyet olsun!
Marketlerde bulabileceğiniz hazır haşlanmış nohut veya fasulye ile akşam yemeklerinize pratik, lezzetli ve sağlıklı bir dokunuş yapabilir özlediğiniz lezzetleri üşenmeden kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Sağlıklı sebze ve meyve karışımlarının en güzel hali olan Smoothie tariflerini keşfedin!