Ekmeği kim sevmez ki! Mis gibi kokusu sıcacık hissiyle her yemeğimize eşlik eden ekmek masalarımızın olmazsa olmazı. Peki bu kadar çok sevdiğiniz bir yiyeceği bu kez kendiniz yapmayı denemeye ne dersiniz? Durun hemen gözünüz korkmasın, poğaça yapmaktan pek de farkı yok aslında. Üstelik katkı maddesiz, tamamen sizin ve ailenizin damak zevkine göre bir ekmek yapabilirsiniz! Haydi, fırından yeni çıkmış nefis bir ekmek için en iyi yöntemleri birlikte keşfedelim.

Çavdar, arpa, tam buğday, mısır, siyez unu ve daha nicesi… Kullanabileceğiniz unlar o kadar çeşitli ki her seferinde birini deneseniz bile bitmek bilmez. Kullanacağınız unu seçme özgürlüğünüzün yanı sıra yapacağınız ekmeğin aromasını seçmek de tamamen size kalmış; cevizli, otlu, zeytinli, ekşi mayalı ve daha fazlası... Tamamen deneyerek öğreneceğiniz, farklı lezzetleri tadarak seçimler yapabileceğiniz bir keşif sürecidir evde ekmek yapımı.
Hızlı ve pratik akşam yemekleri tariflerine de göz atın. 

Peki kolları sıvadıysanız şimdi gelelim lezzetli ve güzelce kabarmış bir ekmek yapmanın sırlarına. Unla başlıyoruz öyleyse...

Unu elemek hamurunuzun kabarmasına yardımcı olur. |Kaynak: Unsplash
En iyi Yemek yapma öğretmenleri müsait
Yusuf
Yusuf
₺450
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Nur
Nur
₺800
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Elif
Elif
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Oğulcan
Oğulcan
₺250
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Caner
Caner
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Elmar
Elmar
₺60
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Rahime
Rahime
₺120
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Gülenay
Gülenay
₺115
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Yusuf
Yusuf
₺450
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Nur
Nur
₺800
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Elif
Elif
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Oğulcan
Oğulcan
₺250
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Caner
Caner
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Elmar
Elmar
₺60
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Rahime
Rahime
₺120
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Gülenay
Gülenay
₺115
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Başlayın

Unu Doğru Seçelim

Ekmek yaparken kullandığımız un çoook önemlidir çünkü ekmeğin tadını ve dokusunu belirler. Beyaz un, tam buğday unu, çavdar unu veya bunların karışımı harika sonuçlar verir. Ancak ekmek yapmaya yeni başlıyorsanız diğer un türlerinden uzak durarak yalnızca beyaz un veya tam buğday unu tercih etmenizi öneririz. Bu tür çok amaçlı unlar içindeki kepeğinden arındırıldığı için pürüzsüz bir dokuya sahiptir ve ekmeğinize yumuşacık bir yapı kazandırır.

Dilerseniz beyaz unu tam buğday unuyla harmanlayarak da ekmeğinizi yapabilirsiniz. Eliniz alıştıktan ve ekmekleriniz tam istediğiniz gibi tutmaya başladıktan sonra tam tahıllı, çavdar unu, karabuğday unu gibi diğer unlara yönelebilir ve sağlıklı mis kokulu ekmeklerin tadını çıkarabilirsiniz.

restaurant
İşin sırrı:

Kullanacağınız unu havalandırmak amacıyla mutlaka birkaç kez eleyin, farkı göreceksiniz.

Yaş maya mı yoksa kuru maya mı? Seçim sizin. |Kaynak: Pixabay

Mayayı Sevgiyle Kullanalım

Ekmek yapmaya karar veren herkesin ilk aşamada bilmesi gereken en önemli konulardan biri de mayalardır. Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak ve pofuduk pofuduk görünmesini sağlayacak asıl malzemedir. Öyleyse hadi gelin mayaları tanıyalım.

Ekmek yapımında dört çeşit mayadan bahsedebiliriz. Yaş maya, instant maya, kuru maya ve ekşi maya. Ekmek yapmaya yeni başlayanlardansanız ekşi mayayı bir sonraki aşamaya bırakmanızı tavsiye ederim. İlk olarak kuru, instant ya da yaş maya ile ekmeklerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.

Hamuru mayalarken tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Mayanın aktifleşmesi için 20 ila 30 derece arası bir ortamda bulunması yeterli.

Hamur mayalama önerisi: Unun ortasına bir havuz açıp hazırladığınız mayalı karışımdan dökün. Sonrasında hamuru elinizle içten dışa, yukarıdan aşağıya katlayarak yoğurmaya başlayın. Bu sayede homojen bir hamur elde edebilirsiniz. Hamur daha hızlı ve düzgün kabarır. Tuzlu bir ekmek yapmak istiyorsanız bu aşamada tuz ilave edebilirsiniz. Mayaladığınız hamuru yoğurma işlemini bitirdikten sonra bir kaba almalı ve üzerini bir bez ya da streç filmle kapatmalısınız.

Maya, ekmeğin ruhudur! Yaş maya ve kuru maya arasında seçim yaparken, hızlı ve pratik olsun diyorsanız kuru maya kullanabilirsiniz. Ama daha aromatik bir ekmek peşindeyseniz ve kendinize güveniyorsanız, yaş maya tam size göre! Aktif kuru mayanın ve yaş mayanın aktif hale gelmesi için ılık su ve bir tutam şeker ekleyerek önceden çözdürmeyi unutmayın. Instant maya kullandıysanız böyle bir ön hazırlığa gerek yok çünkü instant maya suda bekletilmeden doğrudan hamura karıştırılarak kullanılabilir.

restaurant
Dikkat:

100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya. 1 küçük paket yaş maya 42 gram olduğuna göre; 42 gram yaş maya = 17 gram kuru mayaya denk gelir.

Mayalarınızı bu formüle uygun olarak kullanabilirsiniz.


Sağlıklı sebze ve meyve karışımlarının en güzel hali olan Smoothie tariflerini keşfedin!

Hamur yoğurmak maharet işi ama herkes öğrenebilir! |Kaynak: Freepik

Hamuru İyi Yoğuralım

Yoğurma işlemi ekmeğinizin dokusunu belirler. Güzelce yoğurduğunuzda gluten gelişir ve ekmeğiniz harika bir şekilde kabarır. Yaklaşık 10-15 dakika boyunca yoğurduğunuzda hamurun elastik hale geldiğini göreceksiniz. Eğer zamanınız kısıtlıysa, "katlama" yöntemiyle hamuru yoğurmadan dinlendirerek de güzel sonuçlar alabilirsiniz.

Tarifte belirtilen miktardan daha fazla un eklememeye özen gösterin. Hamurunuzu yoğururken çok fazla unlamayın. Un ilave ettikçe hamurunuzun kıvamı sertleşecektir, unutmayın.

Hamurunuzun güzelce mayalanmasını beklerseniz ekmeğiniz şahane olur. |Kaynak: Pixabay
En iyi Yemek yapma öğretmenleri müsait
Yusuf
Yusuf
₺450
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Nur
Nur
₺800
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Elif
Elif
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Oğulcan
Oğulcan
₺250
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Caner
Caner
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Elmar
Elmar
₺60
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Rahime
Rahime
₺120
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Gülenay
Gülenay
₺115
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Yusuf
Yusuf
₺450
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Nur
Nur
₺800
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Elif
Elif
₺300
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Oğulcan
Oğulcan
₺250
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Caner
Caner
₺500
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Elmar
Elmar
₺60
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Rahime
Rahime
₺120
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Gülenay
Gülenay
₺115
/saat
Gift icon
İlk ders ücretsiz!
Başlayın

Sabırla Mayalayalım

Mayalama süreci ekmeğin kabarmasını ve pamuk gibi olmasını sağlar. İlk mayalama için hamurunuzu 1-2 saat kadar sıcak bir ortamda dinlendirin. Şekil verdikten sonra ikinci mayalamayı 30-60 dakika kadar yaparak ekmeğinizin son şeklini almasını bekleyin. Üzerini örtmeyi unutmayın ki hamurunuz kurumadan güzelce kabarsın!

Mayalandıkça hamurun kıvamı güzelleşecektir. Oda sıcaklıkları kış aylarında düşer. Eğer kış aylarında ekmek mayalandırıyorsanız fırınınızı 60 derecede 10 dakika ısıtıp, 5 dakika dinlendirdikten sonra hamurunuzu yine ağzı kapalı bir biçimde fırının içinde mayalandırmaya bırakabilirsiniz. Böylelikle mayalandırma işlemini de hızlandırmış olursunuz.

Kendi ekmeğini pişirmenin verdiği zevk tartışılmaz! |Kaynak:Freepik

Fırın Sıcaklığına Dikkat Edelim

Fırının yeterince sıcak olması ekmeğin güzel kabarmasını sağlar. Genellikle 200-220°C arasında pişirme önerilir. Ortalama pişirme süresi 30-40 dakika ama ekmeğinizin kokusunu duyunca beklemek zor olacak, eminim!

 Pişirme sırasında fırın tepsisinin altına ısıdan etkilenmeyecek bir kapla su koymak fırın içindeki buharı artırıp daha eşit ve iyi pişmesini sağlar.

Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın ve fan kullanmamaya özen gösterin. Aksi halde hamurun üstü çok çabuk kurur.

Fırınınız yoksa ya da daha pratik bir yöntem arıyorsanız, tavada ekmek yapımı da harika bir seçenek! Mayalanmış hamurunuzu yağlı bir tavada düşük ateşte pişirerek de yumuşacık ve nefis bir ekmek elde edebilirsiniz.
Diyetteyken tatlı krizleriyle başa çıkmanın yolu bu yazıda saklı!

Sıcakken Kesmek Yok!

Ekmeğiniz fırından çıktıktan sonra hemen kesmemeniz gerekiyor. İç yapısının tam oturması ve en iyi lezzeti yakalaması için en az 30 dakika beklemenizi öneririm. Biliyorum, sabırsızlanıyorsunuz ama buna değecek!

Ekmeklerinize Farklı Tatlar Katın!

Eğer değişiklik istiyorsanız, ekmeğinize zeytin, ceviz, kuru domates, peynir veya sevdiğiniz baharatları ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Böylece her seferinde yepyeni ve tazecik bir ekmek deneyimi yaşayabilirsiniz. Köy ekmek tarifi denemek de ilginç olur. Alın size bir yeni fikir daha!

Kesin Tutacak Ekmek Tarifi

İşte herkesin başarabileceği, garantili bir ekmek tarifi:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1,5 yemek kaşığı kuru maya
  • 1/3 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 3 su bardağı un.

Yapılışı:

  1. Ilık süt, su, şeker ve mayayı bir kabın içine aktarın ve bir kaşık yardımıyla güzelce karıştırın.
  2. Ardından unu azar azar ilave ederek karıştırın.
  3. Yoğurmaya başlayın.
  4. İyice yoğurduktan sonra hafif un serpilmiş bir başka kabın içine ekmek hamurunu aktarın.
  5. Üzerini streç film ile hava almayacak şekilde örtün. Oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat kadar mayalandırın.
  6. Hamurun iki katına çıktığını göreceksiniz. Bu aşamada hamurunuzu hafif un serpilmiş tezgaha alın, 1 dakika kadar yeniden yoğurun.
  7. Şekil verin ve pişirme kabının içine aktarın
  8. Üzerini kapatarak kabın içinde 30-40 dakika daha mayalanmaya bırakın.
  9. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
  10. Pişirmeden önce ekmeğin üzerini suyla hafifçe ıslatın.
  11. Pişirdikten sonra çıkarın, oda sıcaklığında soğutun ve afiyetle tüketin.

Eğer zamanınız kısıtlıysa ve hemen ekmek yapmak istiyorsanız, maya yerine kabartma tozu veya karbonat kullanarak hızlı ekmek tarifi yapabilirsiniz. Yoğurma ve mayalama derdi olmadan, sadece malzemeleri karıştırıp fırına vererek de lezzetli bir ekmek yapmanız mümkün.
Diyet öğünleri için doyurucu ve besleyici seçeneklere göz atın!

Evde ekmek yapmak biraz sabır ve sevgi istiyor ama sonuç inanılmaz keyifli! Şimdi mutfağa girme zamanı, sıcacık ve mis kokulu ekmekler sizi bekliyor. Şimdiden afiyet olsun!

Ekmek yapmaya yeni başlayanlardansanız videolu tarifteki gibi küçük ekmeklerle başlamanız işinizi kolaylaştırır. Birkaç denemeden sonra gönül rahatlığıyla büyük ekmeklere geçebilirsiniz!

Bu yazıyı beğendiniz mi? Puanlayın!

5,00 (1 puanlama)
Loading...

sulehacigul

Selam ben Şule! Bir gün resim yapıp bir gün voleybol oynayan, bazen mutfakta bazen kitaplarda kaybolan; merakla ve heyecanla ülke ülke gezen çok yönlü bir hayalperestim!